Przejdź do głównej zawartości

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)


DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA?

Zasady racjonalnego stylu odżywiania:

1. Spożywaj posiłki o stałych porach. 
Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji.
* Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7

2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu. 

3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu. 

4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem. 
Nie rezygnuj z kolacji. 

5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana. 
Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych. 

6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.) 

7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samopoczucie, właściwy poziom wydzielania insuliny i brak gwałtownych skoków poziomu glukozy, co zapobiega nagłym napadom głodu. Pozbędziesz się skłonności do podjadania słodyczy, przez co zapobiegniesz odkładaniu się tkanki tłuszczowej. 

Poniżej przedstawiam przykład jadłospisu który można stosować 3 tyg. 
UWAGA: Dieta ułożona pod preferencje danej osoby. To tylko przykład, którym możesz się zainspirować i wykorzystać przepisy wykorzystać przepisy, w niej zawarte. 












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)

BANANOWY SERNIK PROTEINOWY

Składniki: (na 8 PORCJI) - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) -  4 jajka -  banan – 2 szt. (200 g) Wykonanie: Zblendować jaja, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Do masy wkroić pokrojonego w plasterki    banana. Wymieszać masę i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić   do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1 h. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja: 144 kcal (B:17 g W:10 g T:3 g)