Przejdź do głównej zawartości

2 WARIANTY WARTOŚCIOWYCH PRZYSIADÓW - DLACZEGO WARTO UWZGLĘDNIAĆ KAŻDY Z NICH W SWOICH TRENINGACH?

2 WARIANTY WARTOŚCIOWYCH PRZYSIADÓW - DLACZEGO WARTO UWZGLĘDNIAĆ KAŻDY Z NICH W SWOICH TRENINGACH?


1) Przysiad ze sztangą trzymaną nad głową.
Jest dość trudny do wykonania, ale ma bardzo dobry wpływ na rozwój całego ciała. 
Jest to jedno z ćwiczeń, które wymagają zaangażowania praktycznie wszystkich grup mięśniowych. Zwiększa wytrzymałość nie tylko mięśni ud i pośladków, ale również pleców, bioder, brzucha, klatki piersiowej, ramion. Ponadto poprawia stabilność, mobilność, dynamikę (przez co ciało rozwija się holistycznie, a co najważniejsze pozwala utrzymać prawidłową postawę ciała). 
Ze względu na pozytywne korzyści, jakie daje wykonywanie tego ćwiczenia polecam je szczególnie osobom, które większość czasu spędzają w pozycji siedzącej (praca siedząca), która może powodować problemy związane z bólem kręgosłupa czy szyi. Przez włączenie tego ćwiczenia do swoich treningów możliwe jest rozwiązanie tych problemów. 
Wariant tego przysiadu godny jest polecenia również osobom chcących poprawić swoją mobilność/ technikę przysiadu klasycznego. Przed treningiem, w którym będziemy wykonywać przysiady klasyczne, warto uwzględnić przysiad ze sztangą trzymaną nad głową w rozgrzewce (zamiast sztangi możesz użyć też gumy, liny, samego gryfu, w domu wykorzystaj np. Kij od mopa :-D, ja zazwyczaj wykorzystuję skakankę).

2) Przysiad ze sztangą trzymaną z przodu barków.
Ten wariat przysiadu wymusza bardziej pionową pozycję przez co jest bezpieczniejszy dla kolan i pleców (siły tarcia na kolana i kręgosłup są znacznie mniejsze). Przysiad przedni jest często pomijany, głównym powodem może być związany z tym, iż wykonując to ćwiczenie nie założymy tak dużego ciężaru jak w przypadku przysiadu ze sztangą trzymaną na plecach. Jednak regularnie wykonując przysiad przedni możesz poprawić technikę przysiadu tyłem. Poprawisz również gibkość, zwiększysz zakres ruchów m.in. w barkach. Jeśli Twoje barki pochylone są znacznie ku przodowi (spowodowane częstym utrzymywaniem wymuszonej pozycji pochylonej; praca siedząca, jazda rowerem, uprawianie sztuk walki) ten rodzaj przysiadu jest idealny dla Ciebie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)