Przejdź do głównej zawartości

BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Ciasto idealnie nadaje się jako dodatk do herbaty/ kawy.
 Świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy/ szkoły. 1 porcja zawiera: 163 kcal (B:4g W:32g T:2g). 
Smak delikatny, lekko słodki. Starałam się aby ciasto było jak najmniej kaloryczne dlatego jest ubogie w składniki. Jeśli nie zważasz na kalorie, preferujesz bardziej słodsze desery to możesz urozmaicić ten smakołyk dodając bakalie, rodzynki/ orzechy włoskie itp. Z takimi dodatkami napewno wyjdzie przepyszne. 



 SKŁADNIKI:
- mąka kukurydziana (160g)
- jaja - 2 szt.
- miód - (100g)
- kefir - (100 g)
- gruszki - 4 szt. (290 g)
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka



WYKONANIE:
1. Gruszki obrać i pokroić w kosteczkę.
2. Jaja zmiksować z miodem. ( jeśli lubisz bardzo słodkie dodaj więcej miodu/ słodzika lub rodzynki)
3. Do masy jajecznej dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, zmiksuj
4. Na sam koniec do masy dodaj kefir i zmiksuj jeszcze raz.
5. Wymieszaj masę z gruszkami.
6. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka posmarowana olejem kokosowym i posypana otrębami)
7. Piekłam w piekarniku gazowym na "oko" 200 stopni C około 55 min. W przypadku piekarnika elektrycznego w zupełności wystarczy piec w 180 stopniach C około 40 min. 
8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na około 20 min.




całość: 1302,8 kcal (B:33,4g W:256,8g T:15,8g)
1 z 8 porcji: 163 kcal (B:4g W:32g T:2g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...

OMLET KUKURYDZIANY Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI: - jajo - 2 szt. - mąka kukurydziana - 2 łyżki (20g) - papryka czerwona - 1/3 szt. (79g) - pieczarki - 3 szt. małe (30g) - oliwki czarne - 20g - olej kokosowy -3g - sól, pieprz, przyprawa ziołowa U mnie dodatkowo serek wiejski na wierz omleta (70g) WYKONANIE: Jaja roztrzep, wymieszaj z mąka i opcjonalnie proszkiem do pieczenia. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki i oliwki w cienkie plasterki. (Jeśli chcesz aby omlet był chrupiący, dodaj warzywa do masy jajecznej, bez podduszania ich na patelni) Wymieszaj warzywa z masą i przyprawami. Wyłóż masę na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron pod przykryciem. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 279 kcal (B:17g W:17g T:16g) Podane z serkiem wiejskim (70g) - 335 kcal (B:24g W:19g T:18g)