Przejdź do głównej zawartości

CHLEBEK KUKURYDZIANY

Smaczny, zdrowy, kruchy, delikatny. 

Świetna alternatywa dla kupczy chlebów, polecam zrobić taki chleb dla urozmaicenia swojego jadłospisu. Chlebek długo może leżeć, szybko nie zepsuje się, można również go zamrozić i też będzie pyszny.

Mąka kukurydziana zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się: (żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina A i E, witaminy z grupy B, selen) w związku z tym chlebek wykonany z mąki kukurydzianej polecam w szczególności osobom, które nie tolerują glutenu, zmagają się z cukrzycą, chorobami układu krążenia oraz chorobami serca. 


Dlaczego warto wykorzystywać mąkę kukurydzianą w kuchni?

  • Mąka kukurydziana jest produktem bezglutenowym,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia insulinowrażliwość tkanek ze względu na dużą zawartość błonnika
  • Wspomaga układ odpornościowy, za którą odpowiadam.in. cynk znajdujący się w mące kukurydzianej
  • Dzięki obecności karotenoidów (luteiny i zeaksantyny) zapobiega chorobom oczu
  • Zwiększa produkcję czerwonych krwinek
  • Atrakcyjna cena 
  • Wartość kaloryczna w 100 g to 348 kcal



SKŁADNIKI:

- mąka kukurydziana - 2 szklanki (270 g)
- jaja - 2 szt. (95 g)
- kefir - (150 g)
- olej rzepakowy - 1/4 szklanki (50 ml) (dodałam oleju z aromatem cytryna-bazylia, nie polecam)
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- przyprawy wedle uznania (u mnie tylko sól himalajska 1 łyżeczka)



WYKONANIE:

1. Jaja zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą. Następnie dodać kefir, cały czas miksując dodać olej.
2. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Masa będzie kleista, po przełożeniu ciasta do keksówki polecam wygładzić ją zmoczonymi dłońmi.
4. Piec w 200 stopniach C około 40 min, do momentu aż chlebek zarumieni się.
5. Po upieczeniu, zostawić chlebek w piekarniku na ok 20 min








Całość: 1735,2 kcal (B:43,3 g W:236,6g T:68,4g)
1 kromka (35 g) z 14: 124 kcal (B:3g W:17g T:5g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)