Przejdź do głównej zawartości

Szybkie BATONIKI BAKALIOWE w 10 min


Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Dlatego tak ważna jest ich naturalna suplementacja poprzez jedzenie, które zawiera naturalnie występujące witaminy i minerały. 
Pestki dynią są nie tylko sposobem na urozmaicenie pysznej przekąski jaką dziś Wam prezentuję, ale nadają się też do innych potraw i wypieków.

A dlaczego warto spożywać pestki z dyni?
Pestki z dyni zawierają wiele cennych składników odżywczych m.in.
- naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych.
- bogate są w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B.
- w skład pestek dyni wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.
- w pestkach dyni znajduje się dużo tryptofanu - aminokwasu, który jest uznawany za prekursora serotoniny (tzw. hormonu szczęścia)
-spożywanie pestek z dyni ma pozytywny wpływ na pracę serca i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
- w przypadku mężczyzn wpływają na zdrowie prostaty.
- pestki zawierają duże ilości błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego.


SKŁADNIKI:
- płatki owsiane górskie - 2 szklanki (240g)
- rodzynki - (200 g)
- morele suszone - (150g)
- pestki z dyni - (150g)
- miód - 2 łyżki (70g) (można pominąć)
- cynamon (opcjonalnie)
- woda gorąca - 2 kubki (600 ml)





WYKONANIE:


Morele pokroić w kosteczkę. Zagotować wodę. Płatki owsiane wsypać do miski, dodać rodzynki, morele suszone i miód, zalać to wszystko wrzącą wodą, wymieszać. Odstawić, aby płatki wchłonęły nadmiar wody. W międzyczasie uprażyć pestki z dyni na patelni (ok 2 min). Do masy dodać uprażone pestki dyni, wymieszać i odstawić na kolejne 5 min. 
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi. Piec w 210 stopniach C 30 min ( u mnie piekarnik gazowy).



całość: 2469,5 kcal (B:59,8g W: 434,5g T:54,7g)
1 szt. z 20 szt: 123 kcal (B: 3g W: 21g T:3g)






 

Komentarze

  1. Uwielbiam takie smakołyki, aczkolwiek ostatnio zaczęłam unikać sklepowych batoników bakaliowych - ich skład nie powala...
    Takie fit batony sporządzone samodzielnie są najlepsze :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jeść takie batony.
    Smaczne, dobre i zdrowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystarczy zaledwie 10 minut na zrobienie pysznych batoników :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)