Szybkie ciasteczka owsiane świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy/ szkole/ podczas podróży czy przejażdżki rowerowej jako dopalacz energii.
Chcesz traktować takie ciastka jako posiłek? Aby dodać mu wartości możesz zajadać takie ciasteczka np. z jogurtem naturalnym/ kefirem/ serkiem wiejskim.
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane górskie - 1 szklanka (110g)
- miód pszczeli - 3 łyżki (80g)
- jaja -2 szt.
- woda gorąca - 1/2 szklanki
-proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
WYKONANIE:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą. Dodać miód, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa będzie ostudzona, wbić jaja i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z podanych składników wychodzi około 13 szt. (1 szt. przed upieczeniem około 32 g).
Piec w rozgrzanym piekarniku około 12 min (200 stopni) u mnie piekarnik gazowy :(.
Po upieczeniu jedno ciastko waży około 22 g)
Po upieczeniu jedno ciastko waży około 22 g)
całość: 825 kcal (B:25,3g W:141,6g T:17,5g)
1 szt. z 13 szt.: 63 kcal (B:1,9g W:10,8g T:1,3g)
Komentarze
Prześlij komentarz