Przejdź do głównej zawartości

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)


           
Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek. 
Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu. 
U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną.


a tutaj przepis na: SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim



SKŁADNIKI (3 placuszki)
- płatki owsiane górskie - 80g
- jaja - 2 szt.
- woda -  3 łyżki
- proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty
- przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw)
- olej kokosowy - (4g) do smażenia




WYKONANIE:
Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły.
Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron.



WARTOŚCI ODŻYWCZE:
całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g)
1 szt.: 152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

BANANOWY SERNIK PROTEINOWY

Składniki: (na 8 PORCJI) - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) -  4 jajka -  banan – 2 szt. (200 g) Wykonanie: Zblendować jaja, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Do masy wkroić pokrojonego w plasterki    banana. Wymieszać masę i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić   do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1 h. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja: 144 kcal (B:17 g W:10 g T:3 g)