Poniedziałek
ŚNIADANIE 07:00
477.8 kcal (B:28.0 / T:26.0 / W:29.2)
477.8 kcal (B:28.0 / T:26.0 / W:29.2)
JAJECZNICA Z BROKUŁEM I JARMUŻEM
Chleb żytni razowy - 60 g (2kromki) Brokuły - 50 g
Jarmuż - 50 g (2 garści)
Masło klarowane - 8 g (0.5łyżki)
Jaja kurze całe - 170 g (3 sztuki)
1. Ugotuj brokuła na parze.
2. Rozgrzej masło i podduś jarmuż. Zmaż z jajkami.
3. Dopraw do smaku.
4. Podaj z ugotowanym brokułem i chlebem.
2. Rozgrzej masło i podduś jarmuż. Zmaż z jajkami.
3. Dopraw do smaku.
4. Podaj z ugotowanym brokułem i chlebem.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
172.7 kcal (B:7.5 / T:3.5 / W:26.1)
KOKTAJL Z KIWI I GRUSZKĄ 172.7 kcal (B:7.5 / T:3.5 / W:26.1)
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 150 g
Gruszka - 65 g (0.5 Sztuki)
Kiwi - 75 g (1 x sztuka)
1. Pokrój owoce.
2. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
OBIAD 15:00
599.1 kcal (B:58.6 / T:15.1 / W:52.7)
MAKARON Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM 599.1 kcal (B:58.6 / T:15.1 / W:52.7)
Makaron penne (pełnoziarnisty) - 50 g
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 60 g (3 łyżki)
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Brokuły - 250 g (0.5 sztuki)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g
Masło klarowane - 8 g
Serek wiejski (light) - 90 g
Bazylia (suszona) - 8 g
1. Wrzuć na wrzątek makaron. W połowie czasu gotowania dodaj brokuł.
2. Cebulę pokrój w drobna kostkę i zeszklij na maśle klarowanym razem z pokrojonym w kostkę filetem.
3. Dopraw bazylią, pieprzem i solą.
4. Z serka wiejskiego odlej śmietankę
5. Dodaj odcedzony makaron i brokuł.
6. Na koniec połącz składniki z serkiem wiejskim, podgrzewając na bardzo małym ogniu.
KOLACJA 19:00
K:319.4 / B:14.0 / T:2.2 / WP:52.7)
KANAPKI Z PASTĄ Z KALAFIORA Fasola biała (konserwowa) - 60 g (3 łyżki)
Kalafior, mrożony - 155 g
Szczypiorek - 20 g (4 łyżeczki)
Chleb żytni razowy - 90 g (3 Kromki)
Sól himalajska/Pieprz czarny mielony
1. Kalafiora ugotuj na parze, zblenduj z fasolą i dopraw do smaku.
2. Pastę zjedz na kanapkach z kiełkami lucerny lub ze szczypiorkiem
Podsumowanie dnia: 1569 kcal (B: 108.1 T: 46.8 W: 160.7)2. Pastę zjedz na kanapkach z kiełkami lucerny lub ze szczypiorkiem
Wtorek
ŚNIADANIE 07:00
504.8 kcal (B:26.7 / T:22.2 / W:46.9)
OMLET OWSIANY Z BANANEM Otręby pszenne - 4 g (1 łyżka)
Płatki owsiane (górskie) - 30 g (3 łyżki)
Masło klarowane - 3 g
Banan - 120 g (1 sztuka)
Jaja kurze całe - 170 g (3 sztuki)
Wykonanie:
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
131.1 kcal (B:19.1 / T:1.8 / W:7.1)
SEREK WIEJSKI Z TRUSKAWKAMI Serek wiejski (light) - 150 g (1 opakowanie)
Truskawki - 70 g (1 garść)
Truskawki pokrój w kosteczkę i wymieszaj z serkiem.
OBIAD 15:00
436.7 kcal (B:35.0 / T:11.6 / W:42.8)
ROLADKI ZE SCHABU Z KALAFIOREM I KASZĄ JĘCZMIENNĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Kalafior - 500 g (1 sztuka)
Olej rzepakowy - 10 g (1 łyżka) Olej rzepakowy możesz zamienic na masło klarowane (w tych samych proporcjach)
Wieprzowina, schab surowy bez kości - 200 g
Kasza jęczmienna, perłowa - 100 g
Serek naturalny do smarowania (lekki) - 50 g (2 łyżki)
Koper ogrodowy - 16 g
Oregano (suszone)/ Pieprz czarny mielony/ Sól himalajska
1. Schab delikatnie rozbij i przypraw według uznania - np. solą, pieprzem i suszonym oregano. Posmaruj go serkiem i oprósz grubo posiekanym koprem. Zwiń w roladki.
2. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej wodą z dodatkiem oleju i piecz pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
4. Kalafiora ugotuj na parze.
5. Roladki zjedz z kaszą i kalafiorem.
2. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej wodą z dodatkiem oleju i piecz pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
4. Kalafiora ugotuj na parze.
5. Roladki zjedz z kaszą i kalafiorem.
KOLACJA 19:00
498.2 kcal (B:24.9 / T:17.9 / W:51.9)
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA Ser typu "Feta" - 50 g (1 x Porcja)
Czosnek - 5 g (1 x Ząbek) Pomidory koktajlowe - 100 g (5 x Sztuka) Pietruszka, liście - 12 g (2 x Łyżeczka)
Masło klarowane - 7 g (0.47 x Łyżka)
Makaron pełnoziarnisty - 70 g (1 x Szklanka)
Szpinak - 200 g (8 x Garść)
1. Ugotuj makaron.
2. Podduś szpinak na odrobinie wody razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Szpinak wymieszaj z pokruszonym serem feta.
4. Wymieszaj makaron ze szpinakiem.
5. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół i podaj do potrawy na talerzu.
6. Potrawę posyp pietruszką.
Podsumowanie dnia: 1570.8 kcal (B: 105.6 T: 53.5 W: 148.7)2. Podduś szpinak na odrobinie wody razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Szpinak wymieszaj z pokruszonym serem feta.
4. Wymieszaj makaron ze szpinakiem.
5. Pokrój pomidorki koktajlowe na pół i podaj do potrawy na talerzu.
6. Potrawę posyp pietruszką.
Środa
ŚNIADANIE 07:00
356.1 kcal (B:26.9 / T:20.9 / W:12.8)
OMLET Z POLĘDWICĄ DROBIOWĄ
Mąka jaglana - 10 g (1 x Łyżka) Mąkę jaglaną możesz zamienić na orkiszową lub pszenną.
Cebula czerwona - 50 g (0.5 x Sztuka)
Pomidory koktajlowe - 80 g (4 x Sztuka)
Jaja kurze całe - 120 g (2.14 x Sztuka)
Polędwica z indyka - 60 g (4 x Plasterek)
Masło klarowane - 6 g (0.4 x Łyżka)
Mąka jaglana - 10 g (1 x Łyżka) Mąkę jaglaną możesz zamienić na orkiszową lub pszenną.
Cebula czerwona - 50 g (0.5 x Sztuka)
Pomidory koktajlowe - 80 g (4 x Sztuka)
Jaja kurze całe - 120 g (2.14 x Sztuka)
Polędwica z indyka - 60 g (4 x Plasterek)
Masło klarowane - 6 g (0.4 x Łyżka)
Wykonanie:
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
215.4 kcal (B:5.8 / T:2.7 / W:39.9)
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Truskawki - 140 g (2 Garści)
Banan - 120 g (1 sztuka)
Mleko 1,5% - 120 g (0.5 szklanki)
Truskawki - 140 g (2 Garści)
Banan - 120 g (1 sztuka)
Mleko 1,5% - 120 g (0.5 szklanki)
Wszystkie składniki zmiksować razem.
OBIAD 15:00
557.2 kcal (B:35.5 / T:12.1 / W:68.5)
DORSZ Z CUKINIĄ + KASZA GRYCZANA
Dorsz, świeży, - 100 g
Szpinak - 25 g (1 garść)
Cukinia - 100 g
Kasza gryczana - 50 g
Olej rzepakowy - 5 g (0.5 łyżki)
Bazylia (suszona)/ Sól biała
Cytryna - 40 g (0.5 x sztuki)
Dorsz, świeży, - 100 g
Szpinak - 25 g (1 garść)
Cukinia - 100 g
Kasza gryczana - 50 g
Olej rzepakowy - 5 g (0.5 łyżki)
Bazylia (suszona)/ Sól biała
Cytryna - 40 g (0.5 x sztuki)
1. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami.
2. Obierz cukinię na podłużne i cienkie plastry, a następnie zawiń je w rybę.
3. Rozłóż zalewę tłuszczową na filet i smaż na patelni już bez tłuszczu.
4. Wyłóż talerz szpinakiem i połóż na niego rybę.
5. Zjedz z kaszą gryczaną.
ZUPA PIECZARKOWA (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Ziemniaki - 210 g (3 sztuki)
Bulion warzywny- 375 g (1.5 szklanki)
Pieczarka uprawna, świeża - 200 g (10 sztuk)
Masło ekstra - 5 g (1 łyżeczka)
Seler korzeniowy - 120 g
Jogurt naturalny - 80 g (4 łyżki)
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Marchew - 90 g (2 sztuki)
Pietruszka, korzeń - 50 g (1 sztuka)
Pietruszka, liście - 12 g/ Liść laurowy/ Ziele angielskie - 5 g
Ziemniaki - 210 g (3 sztuki)
Bulion warzywny- 375 g (1.5 szklanki)
Pieczarka uprawna, świeża - 200 g (10 sztuk)
Masło ekstra - 5 g (1 łyżeczka)
Seler korzeniowy - 120 g
Jogurt naturalny - 80 g (4 łyżki)
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Marchew - 90 g (2 sztuki)
Pietruszka, korzeń - 50 g (1 sztuka)
Pietruszka, liście - 12 g/ Liść laurowy/ Ziele angielskie - 5 g
1. Warzywa obierz i umyj.
2. Ziemniaki pokrój w kostkę.
3. Marchewkę, selera, pietruszkę zetrzyj na tarce lub pokrój na drobną kostkę.
4. Wrzuć warzywa do garnka, zalej bulionem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 15 minut.
5. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulkę oraz pieczarki.
6. Po około 5 minutach przełóż je do garnka z gotującymi się warzywami.
7. Jogurt zahartuj dodając do niego gorącej zupy i mieszając energicznie. Następnie dodaj go do zupy.
8. Podawaj z pokrojoną natką pietruszki.
KOLACJA 19:00
389.8 kcal (B:30.3 / T:7.7 / W:44.9)
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM + PIECZYWO ŻYTNIE
Ser twarogowy półtłusty - 125 g
Chleb żytni razowy - 90 g (3 kromki)
Szczypiorek - 20 g
Rzodkiewka - 75 g (5 sztuk)
Ser twarogowy półtłusty - 125 g
Chleb żytni razowy - 90 g (3 kromki)
Szczypiorek - 20 g
Rzodkiewka - 75 g (5 sztuk)
1. Posiekaj szczypior, pokrój rzodkiewkę.
2. Wymieszaj składniki.
3. Podawaj z pieczywem żytnim.
Podsumowanie dnia: 1518.4 kcal (B: 98.4 T: 43.4 W: 166.1)
Czwartek
ŚNIADANIE 07:00
487.5 kcal (B:18.4 / T:14.8 / W:66.9)
OWSIANKA Z BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM
Płatki owsiane - 40 g (4 łyżki)
Banan - 120 g (1 sztuka)
Masło orzechowe (z kawałkami orzechów) - 15 g (1łyżeczka) Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 200 g
Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
Płatki owsiane - 40 g (4 łyżki)
Banan - 120 g (1 sztuka)
Masło orzechowe (z kawałkami orzechów) - 15 g (1łyżeczka) Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 200 g
Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
1. Płatki wymieszaj z jogurtem i masłem orzechowym. Odstaw, by zmiękły.
2. Przełóż do miseczki, wkrój owoc, posyp cynamonem.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
221.1kcal (B:22.2 / T:2.5 / W:25.4)
Serek wiejski (light) - 150 g
Wafle ryżowe z solą morską - 30 g (3 sztuki)
OBIAD 15:00
532.5 kcal (B:40.6 / T:23.9 / W:33.9)
ZUPA KREM BROKUŁOWA (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Kostka rosołowa warzywna - 10 g (1 szt.)
Brokuły - 250 g (0.5 sztuki)
Oliwa z oliwek - 10 g (1 łyżka)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Chleb żytni razowy - 120 g (4 kromka)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g
Pieprz czarny mielony/ Sól himalajska
Kostka rosołowa warzywna - 10 g (1 szt.)
Brokuły - 250 g (0.5 sztuki)
Oliwa z oliwek - 10 g (1 łyżka)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Chleb żytni razowy - 120 g (4 kromka)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g
Pieprz czarny mielony/ Sól himalajska
1. Przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pokrój mięso i gotuj w bulionie.
3. Dodaj brokuła i czosnek przeciśnięty przez praskę.
4. Gotuj do momentu dogotowania mięsa i aż brokuł będzie miękki.
5. Dopraw do smaku.
6. Zmiksuj zupę na krem, po wcześniejszym wyciągnięciu mięsa.
7. Zupę wymieszaj z mięsem i oliwą. 8. Podaj z chlebem.
DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Marchew - 45 g (1 sztuka)
Olej rzepakowy - 30 g (3 łyżki)
Liść laurowy - 1 g/ Ziele angielskie - 3 g/ Majeranek/ Tymianek/ Sól biała/ Pieprz czarny mielony
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Marchew - 45 g (1 sztuka)
Olej rzepakowy - 30 g (3 łyżki)
Liść laurowy - 1 g/ Ziele angielskie - 3 g/ Majeranek/ Tymianek/ Sól biała/ Pieprz czarny mielony
1. Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki.
2. Na oleju zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj przyprawy i pół szklanki wody.
3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 - 20 minut.
KOLACJA 19:00
320.7 kcal (B:27.6 / T:6.3 / W:34.0)
TWAROŻEK Z TUŃCZYKIEM I PAPRYKĄ CZERWONĄ + PIECZYWO ŻYTNIE
Papryka czerwona - 75 g (0.5 sztuki)
Tuńczyk w sosie własnym - 50 g (2 łyżki)
Serek twarogowy, ziarnisty - 100 g
Cebula czerwona - 30 g
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Papryka czerwona - 75 g (0.5 sztuki)
Tuńczyk w sosie własnym - 50 g (2 łyżki)
Serek twarogowy, ziarnisty - 100 g
Cebula czerwona - 30 g
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Paprykę i cebulę pokroić w malutką kosteczkę, wymieszać z odsączonym tuńczykiem i twarożkiem i przyprawami. Wyłożyć pastę na pieczywo.
Podsumowanie dnia: 1561.8 kcal (B: 108.9 T: 47.5 W: 160.2)
Piątek
ŚNIADANIE 07:00
454.1 kcal (B:27.9 / T:23.1 / W:30.0)
JAJECZNICA Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM + PIECZYWO ŻYTNIE
Pieczarka uprawna, świeża - 60 g (3 sztuki)
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Jaja kurze całe - 170 g (3 sztuki)
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Szczypiorek - 20 g
Masło klarowane - 5 g
Pieczarka uprawna, świeża - 60 g (3 sztuki)
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Jaja kurze całe - 170 g (3 sztuki)
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Szczypiorek - 20 g
Masło klarowane - 5 g
Cebulę i pieczarki, pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać jaja. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem żytnim.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
210.8 kcal (B:5.8 / T:3.2 / W:37.9)
MLECZNY NAPÓJ BANANOWO - JAGODOWY
Banan - 120 g (1 sztuka)
Czarne jagody - 65 g (0.5 szklanki)
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120 g
Banan - 120 g (1 sztuka)
Czarne jagody - 65 g (0.5 szklanki)
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120 g
1. Zmiksuj wszystkie składniki.
jagody możesz zamienić na truskawki (105 g) - 1 i 1/2 garści
OBIAD 15:00
484.7 kcal (B:23.9 / T:25.1 / W:35.2)
ZUPA CUKINIOWA Z PIECZARKAMI I RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Cukinia - 300 g (1 sztuka)
Ryż basmati - 50 g (3 łyżki)
Pieczarka uprawna, świeża - 100 g (5 sztuk)
Marchew - 45 g (1 sztuka)
Cebula - 100 g (1sztuka)
Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
Koper ogrodowy/ Sól himalajska/ Kurkuma/ Pieprz czarny mielony/ Estragon/ Tymianek/ Mielona słodka papryka
Cukinia - 300 g (1 sztuka)
Ryż basmati - 50 g (3 łyżki)
Pieczarka uprawna, świeża - 100 g (5 sztuk)
Marchew - 45 g (1 sztuka)
Cebula - 100 g (1sztuka)
Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
Koper ogrodowy/ Sól himalajska/ Kurkuma/ Pieprz czarny mielony/ Estragon/ Tymianek/ Mielona słodka papryka
1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp ryż i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. 4. Na maśle podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki, by się poddusiły. 5. Dodaj do cukinii i marchewki podduszone pieczarki z cebulką, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 6. Gotuj, aż ryż i warzywa będą gotowe. 7. Przypraw do smaku. 8. Na talerzu posyp koperkiem.
SAŁATKA Z JAJKIEM
Jaja kurze całe - 112 g (2 sztuki)
Brokuły - 50 g
Pomidor - 60 g (0.5 sztuki)
Papryka czerwona - 70 g (0.5 sztuki)
Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 łyżki)
Jaja kurze całe - 112 g (2 sztuki)
Brokuły - 50 g
Pomidor - 60 g (0.5 sztuki)
Papryka czerwona - 70 g (0.5 sztuki)
Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 łyżki)
1. Ugotuj jajko i brokuła.
2. Pokrój warzywa i jajko.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
KOLACJA 19:00
406.1 kcal (B:26.6 / T:15.3 / W:36.0)
WARZYWA GRILLOWANE
Cukinia - 150 g (0.5 sztuki)
Papryka czerwona - 70 g (0.5 sztuki)
Cukinia - 150 g (0.5 sztuki)
Papryka czerwona - 70 g (0.5 sztuki)
1. Warzywa umyj. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w grube paski.
2. Griluj na patelni beztłuszczowej z dodatkiem, tymianku, soli i pieprzu. Lub na grillu (warzywa owinięte w foli razem z rybą)
ŁOSOŚ GRILLOWANY
Łosoś, świeży - 100 g
Cytryna - 50 g
Łosoś, świeży - 100 g
Cytryna - 50 g
1. Skrop sokiem z cytryny rybę i posyp sezamem.
2. Grilluj na patelni (bez dodatku tłuszczu) z rusztem po około 3 - 4 minuty (Lub na grillu)
+ Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Rybę i warzywa możesz przygotować na grillu razem. 2 kromki chleba możesz zamienić na kaszę gryczaną (40 g)
Podsumowanie dnia:1555.6 kcal (B: 84.2 T: 66.6 W: 139.0)
Sobota
ŚNIADANIE 07:00
327.6 kcal (B:18.3 / T:14.1 / WP:28.2)
KANAPKI Z JAJKIEM
Masło - 2.5 g (0.5 łyżeczki)
Sałata - 15 g (3 x liście)
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Ogórek zielony - 90 g (0.5 sztuki)
Jaja kurze całe - 112 g (2 sztuki)
Masło - 2.5 g (0.5 łyżeczki)
Sałata - 15 g (3 x liście)
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Ogórek zielony - 90 g (0.5 sztuki)
Jaja kurze całe - 112 g (2 sztuki)
1. Ugotuj jajko.
2. Chleb posmaruj masłem.
3. Na chleb nałóż sałatę, pokrojone w plasterki jajko i pokrojonego ogórka.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
121.2 kcal (B:5.8 / T:4.0 / W:13.1)
KOKTAJL "BOMBA ANTYOKSYDANTÓW"
Czarne jagody - 65 g (0.5 szklanki)
Jogurt naturalny - 120 g
Otręby pszenne - 6 g (1.5 łyżki)
Czarne jagody - 65 g (0.5 szklanki)
Jogurt naturalny - 120 g
Otręby pszenne - 6 g (1.5 łyżki)
1. Owoce dokładnie umyj.
2. Wszystkie składniki zmiksuj razem w blenderze.
OBIAD 15:00
791.0 kcal (B:46.8 / T:16.9 / W:108.2)
ROSÓŁ DOMOWY NA UDKU Z KURCZAKA Z MAKARONEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Makaron dwujajeczny - 150 g (1.5 szklanki)
Noga (udo) kurczaka - 160 g (1 Porcja)
Marchew - 90 g (2 sztuki)
Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
Pietruszka, korzeń - 50 g (1 sztuka)
Pietruszka, liście - 6 g
Ziele angielskie - 3 g
Liść laurowy - 2 g
Pieprz czarny mielony - 1 g
Sól biała - 3 g
Makaron dwujajeczny - 150 g (1.5 szklanki)
Noga (udo) kurczaka - 160 g (1 Porcja)
Marchew - 90 g (2 sztuki)
Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
Pietruszka, korzeń - 50 g (1 sztuka)
Pietruszka, liście - 6 g
Ziele angielskie - 3 g
Liść laurowy - 2 g
Pieprz czarny mielony - 1 g
Sól biała - 3 g
1. Kurczaka umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i powoli doprowadź do wrzenia.
2. Po zebraniu powstałej z gotowania mięsa piany dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy. Gotuj około 2h.
3. Podawaj z ugotowanym makaronem i drobno siekaną natką pietruszki.
FRYTKI ZIEMNIACZANE PIECZONE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Ziemniaki, późne - 490 g (7 sztuk)
Ziemniaki, późne - 490 g (7 sztuk)
1. Obierz ziemniaki.
2. Pokrój ziemniaki w słupki.
3. Upiecz ziemniaki.
4. Opcjonalnie dopraw przyprawą do ziemniaków lub innymi wg uznania.
Mięso z ud kurczaka, bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
KOLACJA 19:00
311.2 kcal (B:30.0 / T:3.4 / W:38.2)
SAŁATKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Makaron penne (pełnoziarnisty) - 105 g (1.5 szklanki)
Papryka czerwona - 70 g (0.5 sztuki)
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Fasolka szparagowa, mrożona - 150 g
Pieczarka uprawna, świeża - 100 g (5 sztuki)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 170 g (1.7 x Porcja)
Makaron penne (pełnoziarnisty) - 105 g (1.5 szklanki)
Papryka czerwona - 70 g (0.5 sztuki)
Cebula - 50 g (0.5 sztuki)
Fasolka szparagowa, mrożona - 150 g
Pieczarka uprawna, świeża - 100 g (5 sztuki)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 170 g (1.7 x Porcja)
1. Pokrój kurczaka w kosteczkę,podduś na wodzie, dodaj pokrojone pieczarki i paprykę. 2. Ugotuj fasolkę i makaron.
3. Wymieszaj składniki, dopraw do smaku.
Podsumowanie dnia:1551.1kcal (B: 100.9 T: 38.4 W: 187.8)
Niedziela
ŚNIADANIE 07:00
332.4 kcal (B:21.7 / T:3.1 / W:49.1)
PŁATKI ŻYTNIE Z SERKIEM WIEJSKIM GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ
Gruszka - 65 g (0.5 sztuki)
Żurawina suszona - 12 g (1 łyżka)
Serek wiejski (light) - 150 g
Płatki żytnie - 40 g (2 łyżki)
Cynamon - 2 g
Gruszka - 65 g (0.5 sztuki)
Żurawina suszona - 12 g (1 łyżka)
Serek wiejski (light) - 150 g
Płatki żytnie - 40 g (2 łyżki)
Cynamon - 2 g
1. Gruszkę pokrój w kostkę. 2. Płatki wsyp do miseczki, zalej odrobiną wrzącej wody. Odczekaj aż płatki zmiękną. 3. Wymieszaj płatki z serkiem wiejskim, żurawiną i gruszką, dopraw cynamonem.
DRUGIE ŚNIADANIE 11:00
100.0 kcal (B:1.5 / T:0.5 / W:19.8)
GREJPFRUT
Grejpfrut - 250 g (1.sztuka)
Grejpfrut - 250 g (1.sztuka)
OBIAD 15:00
K:604.3 kcal (B:36.0 / T:25.0 / W:50.4)
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM, JARMUŻEM I PIECZARKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Tuńczyk w sosie własnym - 100 g
Cebula - 100 g (1 sztuka)
Makaron pełnoziarnisty - 100 g
Pieczarka uprawna, świeża - 100 g (5 sztuk)
Masło klarowane - 6 g
Jarmuż - 20 g (1 garść)
Tuńczyk w sosie własnym - 100 g
Cebula - 100 g (1 sztuka)
Makaron pełnoziarnisty - 100 g
Pieczarka uprawna, świeża - 100 g (5 sztuk)
Masło klarowane - 6 g
Jarmuż - 20 g (1 garść)
ZUPA KREM SZPINAKOWA Z FETĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
Szpinak, mrożony - 200 g
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Pietruszka, korzeń - 50 g (1 sztuka)
Sól biała - 2 g
Bulion warzywny - 500 g (2 szklanki)
Cebula - 100 g
Ser typu "Feta" - 100 g
Dynia, pestki, łuskane - 20 g (2 łyżki)
Mielona gałka muszkatołowa - 5 g
Oliwa z oliwek - 10 g
Pieprz czarny mielony - 2 g
Mąka pszenna, typ 750 - 15 g (1 łyżka)
Szpinak, mrożony - 200 g
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Pietruszka, korzeń - 50 g (1 sztuka)
Sól biała - 2 g
Bulion warzywny - 500 g (2 szklanki)
Cebula - 100 g
Ser typu "Feta" - 100 g
Dynia, pestki, łuskane - 20 g (2 łyżki)
Mielona gałka muszkatołowa - 5 g
Oliwa z oliwek - 10 g
Pieprz czarny mielony - 2 g
Mąka pszenna, typ 750 - 15 g (1 łyżka)
1. Przygotuj 2 szklanki bulionu warzywnego (Przygotuj wywar warzywny z 2 marchewek, jednej pietruszki i połowy selera oraz opalonej nad ogniem cebuli. Dodaj 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku).
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i usmaż na oliwie.
3. Zasyp mąką i krótko podsmaż. Zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj mrożony szpinak i gotuj pod przykryciem około 20 minut. 5. Pokrusz fetę i 3/4 dodaj do zupy.
6. Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Podaj zupę posypaną kawałkami fety oraz uprażonymi na patelni pestkami dyni.
KOLACJA 19:00
514.5 kcal (B:41.2 / T:21.9 / W:33.2)
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z FETĄ
Papryka czerwona - 80 g
Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 łyżki)
Ser typu "Feta" - 50 g
Oregano/ Bazylia/ Pieprz czarny mielony
Olej lniany - 10 g (2 łyżeczki)
Ogórek zielony (długi) - 90 g (0.5 sztuki)
Sałata rzymska - 34 g (1 liść)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 120 g
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Papryka czerwona - 80 g
Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 łyżki)
Ser typu "Feta" - 50 g
Oregano/ Bazylia/ Pieprz czarny mielony
Olej lniany - 10 g (2 łyżeczki)
Ogórek zielony (długi) - 90 g (0.5 sztuki)
Sałata rzymska - 34 g (1 liść)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 120 g
Chleb żytni razowy - 60 g (2 kromki)
Mięso poddusić bez dodatku tłuszczu lub przygotować na grillu/ upie w rękawie.
Pokrój warzywa i ser, wymieszaj wszystkie składniki, dopraw wedle uznania, polej olejem lnianym. Salatkę podawaj z mięsem i pieczywem żytnim.
Podsumowanie dnia: 1551.2 kcal (B: 100.3 T: 50.5 W: 152.5)
POWODZENIA :)
Pamiętaj --> Makro musi się zgadzać :D
Komentarze
Prześlij komentarz