Przejdź do głównej zawartości

3 Bit - ZDROWSZA WERSJA




SKŁADNIKI: 
na dużą blachę (21x38 )

Masa ciemna/ "fit kajmak":
- rodzynki (300 g) 1 i 1/2 szklanki
- Masło orzechowe (250 g) 1 szklanka
- miód pszczeli - (50 g) 2 łyżki
- kakao (30 g)
- olej kokosowy - (30 g)
- woda - 1 szklanka

Masa jasna/ krem jaglany:
- mleko (u mnie 1,5%) 1L + 1szklanka gdyby masa wyszła zbyt gęsta. 
- kasza jaglana (300 g)
- miód - 4 łyżki (100 g)
- olej kokosowy - (30 g)
Polewa:
- olej kokosowy (150 g)
- miód pszczeli (125 g)
- kakao (30 g)

Spód/ do przekładania:
-herbatniki (400 g)


WYKONANIE:
1. Rodzynki zalej wrzącą wodą (1 szklanka), odstaw na około 8 h.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku (około 20 min). Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj 4 łyżki miodu i olej kokosowy, wymieszaj. Po ostudzeniu kaszy zblenduj na jednolity krem. (gdyby była zbita i trudna do zbledowania. Dodawaj stopniowo odrobinę mleka, aby konsystencja była kremowa).
3. Z namoczonych rodzynek odlej wodę, zblenduj na jednolitą masę razem z miodem (2 łyżki), kakao, olejem kokosowym i masłem orzechowym.
4. Wyłóż blachę herbatnikami, wyłóż masę ciemną, przykryj herbatnikami.



5. Wyłóż masę jasną i przykryj ponownie herbatnikami.
6. Przygotuj polewę: Olej kokosowy, miód i kakao wyłóż do garnuszka, rozpuść razem na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. (Nie doprowadzaj do wrzenia).
W przypadku kiedy polewa nie wyjdzie jednolita, odstaw ją do przestygnięcia i zblenduj.



7. Polej ciasto polewą (wyjdzie gruba warstwa), wstaw do lodówki (najlepiej na noc).






WARTOŚCI ODŻYWCZE:
____________

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...

OMLET KUKURYDZIANY Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI: - jajo - 2 szt. - mąka kukurydziana - 2 łyżki (20g) - papryka czerwona - 1/3 szt. (79g) - pieczarki - 3 szt. małe (30g) - oliwki czarne - 20g - olej kokosowy -3g - sól, pieprz, przyprawa ziołowa U mnie dodatkowo serek wiejski na wierz omleta (70g) WYKONANIE: Jaja roztrzep, wymieszaj z mąka i opcjonalnie proszkiem do pieczenia. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki i oliwki w cienkie plasterki. (Jeśli chcesz aby omlet był chrupiący, dodaj warzywa do masy jajecznej, bez podduszania ich na patelni) Wymieszaj warzywa z masą i przyprawami. Wyłóż masę na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron pod przykryciem. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 279 kcal (B:17g W:17g T:16g) Podane z serkiem wiejskim (70g) - 335 kcal (B:24g W:19g T:18g)