Przejdź do głównej zawartości

BATONIKI ORZECHOWE/ z dodatkiem białka


Fit słodkości... Kto ich nie lubi? 
Batoniki orzechowe bez oleju kokosowego.
Jest to świetna opcja dla osób uwielbiających orzechy/ masło orzechowe. 
Powyższa wersja batoników z pewnością zaspokoi Twoje zmysły, zadowoli kubki smakowe ale to nie wszystko! Również doda energii.
Czy lubisz bardzo orzechy i mógłbyś/aś jeść je bardzo często?
To zdecydowanie idealna wersja batoników dla Ciebie. 
Jak powstały te przepyszne batoniki? Oczywiście zostałam zainspirowana, za co bardzo dziękuję. Większość z Was miało okazję spróbować tych batoników jakiś czas temu, jednak przepis wstawiam dopiero po dokładnym przetestowaniu.


SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane - (100 g) 10 łyżek (u mnie błyskawiczne) 
- Orzechy arachidowe - (100 g) 7 łyżek 
- Masło orzechowe - (150 g) 10 łyżeczek 
- Miód pszczeli - (100 g) 5 łyżki 
- Odżywka białkowa - (70 g) 2 i 1/2 miarki

WYKONANIE:
1) Płatki owsiane upraż na suchej patelni. 
2) Orzechy zblenduj na mniejsze kawałki (nie na mąkę). 
3) Masło orzechowe rozpuścić z miodem, wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi i orzechami. 
4) Następnie dodaj odżywkę białkową, wyrób ciasto. Konsystencja będzie zabita, w przypadku kiedy będzie sucha, dodaj odrobinę wody. Wyrób na jednolitą masę. 
5) przełóż wyrobioną masę do keksówki nie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dociśnij masę do formy. 
6) Włóż do zamrażalnika na około 1 h.

UWAGI:
  • Konsystencja masy zależy od składników które wykorzystujemy. Masło orzechowe, w przypadku tych batonów najlepiej sprawdzi się o konsystencji bardziej płynnej.
  • Pasta orzechowa nie nadaje się do dych batoników. 
  • Produkty najlepiej ważyć, w przygotowaniu batoników kieruj się podaną gramaturą, a nie ilością łyżek. Każda łyżka/szklanka/miarka może mieć zupełnie inną pojemność. 


Z podanych składników wychodzi 14 sztuk.


WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szt. z 14: 169 kcal 
 (B:10 g W:12 g T:9 g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ

Składniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie:  Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek), wymieszać. Podawać z ryżem/kaszą gryczaną/ bulgur/ jaglaną. Całość: 564 kcal (B: 73g W:23 g T:20 g) 1 porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja z makaronem pełnoziarnistym spaghetti (50 g)                           1 porcja + makaron (50 g) : 349 kcal (B:31 g W:41 g T:7 g)