Przejdź do głównej zawartości

BATONIKI ORZECHOWE/ z dodatkiem białka


Fit słodkości... Kto ich nie lubi? 
Batoniki orzechowe bez oleju kokosowego.
Jest to świetna opcja dla osób uwielbiających orzechy/ masło orzechowe. 
Powyższa wersja batoników z pewnością zaspokoi Twoje zmysły, zadowoli kubki smakowe ale to nie wszystko! Również doda energii.
Czy lubisz bardzo orzechy i mógłbyś/aś jeść je bardzo często?
To zdecydowanie idealna wersja batoników dla Ciebie. 
Jak powstały te przepyszne batoniki? Oczywiście zostałam zainspirowana, za co bardzo dziękuję. Większość z Was miało okazję spróbować tych batoników jakiś czas temu, jednak przepis wstawiam dopiero po dokładnym przetestowaniu.


SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane - (100 g) 10 łyżek (u mnie błyskawiczne) 
- Orzechy arachidowe - (100 g) 7 łyżek 
- Masło orzechowe - (150 g) 10 łyżeczek 
- Miód pszczeli - (100 g) 5 łyżki 
- Odżywka białkowa - (70 g) 2 i 1/2 miarki

WYKONANIE:
1) Płatki owsiane upraż na suchej patelni. 
2) Orzechy zblenduj na mniejsze kawałki (nie na mąkę). 
3) Masło orzechowe rozpuścić z miodem, wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi i orzechami. 
4) Następnie dodaj odżywkę białkową, wyrób ciasto. Konsystencja będzie zabita, w przypadku kiedy będzie sucha, dodaj odrobinę wody. Wyrób na jednolitą masę. 
5) przełóż wyrobioną masę do keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dociśnij masę do formy. 
6) Włóż do zamrażalnika na około 1 h.

UWAGI:
  • Konsystencja masy zależy od składników które wykorzystujemy. Masło orzechowe, w przypadku tych batonów najlepiej sprawdzi się o konsystencji bardziej płynnej.
  • Pasta orzechowa nie nadaje się do dych batoników. 
  • Produkty najlepiej ważyć, w przygotowaniu batoników kieruj się podaną gramaturą, a nie ilością łyżek. Każda łyżka/szklanka/miarka może mieć zupełnie inną pojemność. 


Z podanych składników wychodzi 14 sztuk.


WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szt. z 14: 169 kcal 
 (B:10 g W:12 g T:9 g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)

BANANOWY SERNIK PROTEINOWY

Składniki: (na 8 PORCJI) - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) -  4 jajka -  banan – 2 szt. (200 g) Wykonanie: Zblendować jaja, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Do masy wkroić pokrojonego w plasterki    banana. Wymieszać masę i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić   do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1 h. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja: 144 kcal (B:17 g W:10 g T:3 g)