Przejdź do głównej zawartości

SNICKERS JAGLANY


SKŁADNIKI:

SPÓD
- migdały - 2 szklanki (300 g)
- daktyle - około 18 szt. (120 g)
- kakao - (15 g) 
- masło orzechowe - 4 łyżki (120 g)
- woda po namoczonych daktylach (ok. 5 łyżek)

ŚRODEK:
- kasza jaglana - (200 g)
- syrop klonowy- 1/3 szklanki (100 ml)
- woda - 4 szklanki (niecałe)
- olej kokosowy (opcjonalnie) 40 g

GÓRA:
- daktyle - około 30 szt. (240 g)
- masło orzechowe - 4 łyżki (120 g)
- orzechy arachidowe (u mnie solone) 3 garstki (120 g)
- woda po namoczonych daktylach (ok. 6 łyżek)

WYKONANIE:


SPÓD
1. Daktyle namocz we wrzątku około 5 min. migdały zmiel na mąkę.
2. Namoczone daktyle zblenduj z masłem orzechowym, kakao, i odrobiną wody z daktyli (około 5 lyżek). Konsystencja powinna przypominać nutellę.
3. Wymieszaj krem daktylowy ze zmielonymi migdałami, wyrób masę. 
4. Masę wlep w foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub tortownicę.
Ja użyłam formy kwadratowej (21x21). Wstaw do lodówki. W miedzy czasie przygotuj następna warstwę.



WARSTWA ŚRODKOWA:
1.Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie. 
2.Następnie kaszę zalej 4 szklankami wody (niecałe), około 25 min. 
3.Do ugotowanej kaszy dodaj syrop klonowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
4. Przestudzona kaszę zblenduj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Wylej masę na spód migdałowy, wstaw ponownie do lodówki aby kasza zastygła.


POLEWA:
1. Namoczone daktyle zbleduj z masłem orzechowym i wodą z daktyli. Blenduj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
2. Krem rozsmaruj na zastygniętej kaszy jaglanej, posyp orzechami arachidowymi.
3. Wstaw do lodówki, na noc. 
Najlepiej smakuje na następny dzień.




WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja z 16: 
359 kcal 
(B:13 g W:26 g T:23 g)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...