SKŁADNIKI:
- mąka pszenno-razowa (400 g) u mnie 4 kubki
- drożdże (u mnie suche) (8 g)
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- słonecznik łuskany (100 g)
- woda, ciepła (ok. 500 ml) 2 szklanki
Video przepis You Tube
WYKONANIE:
1) Zagotuj wodę.
2) Wymieszaj składniki suche.
3) Dolewaj stopniowo wodę (przegotowaną, jeszcze ciepłą) i wymieszaj wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
4) Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min.
5)Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół).
6) Upieczony chleb pozostaw jeszcze w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach (około 20 min)
Komentarze
Prześlij komentarz