Przejdź do głównej zawartości

BROWNIE Z BURAKA


Składniki:
-burak surowy 300 g
- kakao 30 g
- jaja 2 szt.
- banan – 3 szt.
- mąka żytnia razowa – 1 szklanka (120 g)
- miód 100 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Wykonanie:
Buraka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jaja zblendować z bananami, dodać kakao, miód i mąkę z sodą. Wymieszać aby powstała jednolita konsystencja. Na sam koniec dodać starte buraki, wymieszać ponownie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 min 180°C 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Całość: 1619 kcal 
(B:39 g W:240g T:46 g)
/:6 = 270 kcal 
(B:6,5 g W: 40 g T: 7 g)


 2-ga opcja
Składniki:
-buraki gotowane 500 g
- kakao – 4 łyżki 40 g
- jaja 3 szt.
- banan – 3 szt. (350 g)
- mąka jaglana – 5 łyżek (50 g)
- mąka pszenna – 7 łyżek (80 g)
- miód 100 g
- rodzynki 60 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Wykonanie:
Buraka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jaja zblendować z bananami, dodać kakao, miód i mąkę z sodą. Wymieszać aby powstała jednolita konsystencja. Na sam koniec dodać starte buraki, wymieszać ponownie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 min w 80 stopniach C.



WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Całość: 1745,8 kcal 
(B:52,7 g W:330,1g T: 23,7 g)
/:10 = 174,58 kcal 
(B:5,27 g W: 33 g T: 2,37 g)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g