Przejdź do głównej zawartości

BROWNIE Z BURAKA


Składniki:
-burak surowy 300 g
- kakao 30 g
- jaja 2 szt.
- banan – 3 szt.
- mąka żytnia razowa – 1 szklanka (120 g)
- miód 100 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Wykonanie:
Buraka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jaja zblendować z bananami, dodać kakao, miód i mąkę z sodą. Wymieszać aby powstała jednolita konsystencja. Na sam koniec dodać starte buraki, wymieszać ponownie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 min 180°C 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Całość: 1619 kcal 
(B:39 g W:240g T:46 g)
/:6 = 270 kcal 
(B:6,5 g W: 40 g T: 7 g)


 2-ga opcja
Składniki:
-buraki gotowane 500 g
- kakao – 4 łyżki 40 g
- jaja 3 szt.
- banan – 3 szt. (350 g)
- mąka jaglana – 5 łyżek (50 g)
- mąka pszenna – 7 łyżek (80 g)
- miód 100 g
- rodzynki 60 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Wykonanie:
Buraka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jaja zblendować z bananami, dodać kakao, miód i mąkę z sodą. Wymieszać aby powstała jednolita konsystencja. Na sam koniec dodać starte buraki, wymieszać ponownie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 min w 80 stopniach C.



WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Całość: 1745,8 kcal 
(B:52,7 g W:330,1g T: 23,7 g)
/:10 = 174,58 kcal 
(B:5,27 g W: 33 g T: 2,37 g)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...