Dzień 1
ŚNIADANIE – Omlet żytni na słodko
413 kcal (B:29g W:36g T:17g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jajo 1 szt. (50g)
- mąka
żytnia – 2 łyżki (25g)
- białko
– 4 łyżki(20g)
- orzechy
nerkowca – 11 szt. (15g)
-
rodzynki – 1 łyżka (15g)
- jogurt
naturalny – 2 łyżki (50g)
- masło
klarowane – ½ łyżeczki (3 g)
|
Jajo wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj odżywkę i mąkę, rodzynki i orzechy(opcjonalnie proszek do pieczenia) wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (jestli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody). Smaż na maśle klarowanym, pod przykryciem, z obu stron.
|
zamiennik nerkowców - masło orzechowe – 1 łyżeczka (13g) zamiennik masła klarowanego - olej kokosowy |
II ŚNIADANIE – owoc - 115 kcal
- jabłko 1 szt. średnie
OBIAD – Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną
380
kcal (B:32g
W:33g T:14g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka (100g)
-
pomidor – 1 szt. / pomidorki koktajlowe 5 szt. (100g)
- cebula
– 1 szt. (100g)
-
słonecznik łuskany – 1 łyżka (15g)
- kasza
gryczana – 1/3 woreczka/ 3 łyżki (ugotowanej) (66g)
- olej
lniany – 1 łyżeczka (5g)
|
Tuńczyka odsącz, kaszę gryczaną ugotuj. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, cebulę w paseczki. Wymieszaj wszystkie składniki razem, posyp słonecznikiem i polej olejem lnianym.
|
Jako dodatek: można dodać mix sałat (wybierz coś co lubisz najbardziej) np. rukola, sałata masłowa/ lodowa/ roszponka… |
PODWIECZOREK – koktajl bananowy
262 kcal (B:21g W:35g T:4g)
262 kcal (B:21g W:35g T:4g)
- banan 1 szt. (120 g)
- mleko 2% - ½ szklanki (120ml)
- wpc 20 g
KOLACJA – kaszotto z pieczarkami i
serkiem wiejskim
333kcal (B:27g W:29g T:12g)
333kcal (B:27g W:29g T:12g)
Co
i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- kasza gryczana – 1/3 woreczka/ 3 łyżki ugotowanej (66g)
- serek wiejski (200g)
-
pieczarki – 5 szt. (100g)
- cebula
– ½ szt. (50g)
|
Pieczarki i cebulę podduś na patelni, skropione odrobiną wody, Wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną i serkiem wiejskim.
|
Pozostała kasza gryczana będzie przydatna do przygotowania obiadu na 2-gi dzień |
Dzień 2
ŚNIADANIE – Omlet owsiany z twarożkiem
401kcal (B:27g W:33g T:17g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jaja –
2 szt. (100 g)
- płatki
owsiane – 3 łyżki (30 g)
- twaróg
półtłusty – ¼ kostki (62 g)
- masło
klarowane – ½ łyżeczki (3g)
-
cynamon – 1 łyżeczka (2 g)
- miód –
1 łyżeczka (12g)
|
Jaja wymieszać z płatkami owsianymi, odstawić na kilka min aby płatki
rozmokły. Twaróg rozdrobnić, wymieszać z miodem i cynamonem. Usmażyć omleta,
posmarować twarożkiem.
|
II ŚNIADANIE – owoc – 94 kcal
- grejpfrut
(260 g)
OBIAD – Sałatka z kaszą i łososiem
410kcal (B:25g W:50g T:12g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- kasza gryczana – 3
łyżki ugotowanej (66 g)
- łosoś w wodzie – 1
puszka (96 g)
- pomidor 1 szt./
pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100 g)
- cebula – ½ szt.
- ulubiona sałata -
garść
|
Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić wedle uznania. |
Kasza gryczana – reszta z poprzedniego dnia |
PODWIECZOREK – jogurt naturalny z białkiem
238kcal (B:33g W:13g T:6g)
238kcal (B:33g W:13g T:6g)
-
jogurt naturalny – 1 mały kubek (180g)
- WPC –
1 miarka (33g)
KOLACJA – Twarożek + pieczywo
348 kcal (B:29 g W:42 g T:7 g)
348 kcal (B:29 g W:42 g T:7 g)
Co
i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- twaróg
półtłusty ½ kostki (125g)
- chleb
żytni – 2 kromki (80g)
-
rzodkiewka – 4 szt. (60g)
-
szczypiorek
|
Twaróg rozgnieść (jeśli jest zbyt twardy dodaj wody lub łyżkę jogurtu). Szczypiorek i rzodkiewkę pokrój drobno i wymieszaj z twarożkiem
|
przypraw wedle uznania
|
Dzień 3
ŚNIADANIE – musli
346 kcal (B:27 g W:35 g T:10 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- musli
tropikalne „lidl”- 3 łyżki (40g)
- jogurt
„zott” (180g)
- WPC
(20g)
|
Wymieszać wszystkie składniki razem |
LUB
Pancake jaglany z rodzynkami i pastą orzechową 345,6 kcal (B:26,5 g W:25,8 g T:15,2 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- mąka jaglana (15g)
- jajo 1
szt.
- masło orzechowe (15 g)
-
rodzynki – (15 g)
- masło
klarowane – (2 g)
- WPC
(20g)
|
jajo wymieszaj z odżywką, mąką (opcjonalnie proszkiem do pieczenia), jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody. Umaż na maśle klarowanym z obu stron pod przykryciem. Posmaruj masłem orzechowym.
|
pasta orzechowa „felix”
|
II ŚNIADANIE – owoc 121 kcal
- banan – 1 szt. (120g)
OBIAD – sałatka z łososiem i ciecierzycą
328 kcal (B:22 g W:33 g T:12 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- łosoś
– 1 puszka (97g)
-
ciecierzyca – ½ puszki (120g)
- ogórek
konserwowy – 2 sz. (60g)
|
Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj z lososiem i cecierzycą. |
PODWIECZOREK – Smakołyk „fit”
293 kcal (B:28 g W:35 g T:5 g)
- brownie jaglane – 1 porcja
KOLACJA – placuszki gryczano
twarogowe
424 kcal (B:28 g W:35 g T:18 g)
Co
i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jajo –
2 szt.
- płatki
gryczane – 4łyżki (40g)
- twaróg
półtłusty (60g)
- masło
klarowane – 1 łyżeczka
|
Jaja wymieszaj z twarogiem, płatkami gryczanymi, przypraw wedle uznania. Umaż placuszki na maśle klarowanym z obu stron.
|
Dzień 4
ŚNIADANIE – szybkie musli z jogurtem naturalnym
326 kcal (B:24 g W:34 g T:10 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- musli
tropikalne „lidl” – 3 łyżki (40g)
- jogurt
naturalny „zott” – 1 kubeczek (180g)
- WPC
(15g)
|
Wymieszaj wszystkie składniki razem. |
LUB
Płatki owsiane na mleku z odżywką białkową
331,7 kcal (B:24,8 g W:38 g T:9 g)
331,7 kcal (B:24,8 g W:38 g T:9 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
|
- płatki owiane „melvit” – 3 łyżki (30g)
-mleko
2% - ½ szklanki (120g)
- WPC
(20g)
-
rodzynki (15 g)
-
słonecznik (10 g)
|
Płatki owsiane wymieszaj z rodzynkami i słonecznikiem i odżywką białkową. Zalej mlekiem i wstaw do mikrofali na około min. lub zalej gorącym mlekiem, odstaw na kilka min aby płatki zmiękły.
|
||
II ŚNIADANIE – gofry proteinowe
273 kcal (B:23 g W:14 g T:14 g)
273 kcal (B:23 g W:14 g T:14 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jajo – 1 szt. (50g)
- mąka
żytnia – 1 łyżka (15g)
- jogurt
naturalny – 1 łyżka (25g)
- serek
homogenizowany naturalny – 2 łyżki (25g)
- masło
klarowane – 1 łyżeczka
- WPC
(15g)
|
Jogurt wymieszać z jajem, mąką, opcjonalnie proszkiem do pieczenia.
Jeśli nie posiadasz gofrownicy, usmaż w formie omleta. serek homogenizowany wymieszać z odżywką białkową, wyłożyć na gofra. |
OBIAD – sałatka z kurczakiem i ciecierzycą
370 kcal (B:33 g W:36 g T:10 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- kurczak pierś (100g)
-
ciecierzyca – ½ puszki (120g)
- mix sałat - (70g)
-
słonecznik łuskany – 1 łyżka
-
pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100g)
|
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na teflonowej patelni ( skropione wodą, nie olejem)
Gotowego kurczaka wymieszać z ciecierzycą, pokrojonymi pomidorkami i słonecznikiem. |
PODWIECZOREK – Smakołyk „fit”
293 kcal (B:28 g W:35 g T:5 g)
- brownie jaglane – 1 porcja
- kawa z WPC (20g)
KOLACJA – Risotto z kurczakiem i
warzywami
263 kcal (B:25 g W:30 g T:5 g)
Co
i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- Ryż basmti – 2 łyżki (przed ugotowaniem) (30 g)
-
kurczaka pierś (100 g)
-
warzywa na patelnię (100 g)
|
Kurczaka poddusić na wodzie, dodać ryż
sypki, warzywa, podlać wodą. Dusić pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę,
ok. 15 min. Przyprawić wedle uznania. W razie potrzeby podlewać wodą.
|
Dzień 5
ŚNIADANIE – omlet żytni + grejpfrut
375 kcal (B:28 g W:32 g T:15 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jajo –
1 szt.
- mąka
żytnia – 2 łyżki (25g)
- siemię
lniane – 1 łyżka (10g)
- jogurt
naturalny „tola” – 1 łyżka (25g)
- WPC
(20g)
-
grejpfrut – ½ szt. (150g)
- masło
klarowane – ½ łyżeczki
|
Siemię
lniane można zamienić na słonecznik (7 g)
|
II ŚNIADANIE – owoc 115 kcal
- jabłko – 1 szt.(250g)
OBIAD – potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną
334 kcal (B:30 g W:41 g T:6 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- kurczak pierś (100g)
-
warzywa na patelnię „z przyprawą włoską” Lidl (100g)
- kasza
gryczana – ½ woreczka (50g)
|
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, dodać sypką kaszę gryczaną, zalać wodą (ok. 250 ml) dusić pod przykryciem, bez dodatku tłuszczu, po 10 min. dodać warzywa, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 min. do momentu odparowania całej wody.
|
PODWIECZOREK – koktajl
338 kcal (B:31 g W:14 g T:17 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jogurt naturalny – 4 łyżki
(100g)
- orzeszki ziemne „akardo” – ½ garści
(20g)
- orzechy nerkowca (10g)
- wpc (25g)
|
Zblendować wszystkie składniki razem. |
KOLACJA – ryż z bananem i odżywką białkową
322 kcal (B:24 g W:50 g T:3 g)
Co
i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- ryż basmati – 2 łyżki (30g)
- banan
– 1 szt. mały (100g)
- jogurt
naturalny – 1 łyżka (25g)
- wpc –
1 miarka (25g)
|
Ryż ugotować, banana pokroić w plasterki. Do jeszcze ciepłego ryżu dodać odżywkę białkową, wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i banana, wymieszać ponownie.
|
Dzień 6
ŚNIADANIE – jaglanka z twarożkiem
jabłkiem i orzechami
388 kcal (B:27 g W:49 g T:9 g)
388 kcal (B:27 g W:49 g T:9 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- kasza
jaglana - 1/3 woreczka/ 2 łyżki (60g po ugotowaniu)
- jabłko
– ½ szt. (90 g)
- miód –
1 łyżeczka (w przypadku gdy nie dodajesz WPC)
- orzechy
nerkowca
- twaróg
półtłusty ¼ kostki (63g)
- WPC
(15g)
|
Ugotować kaszę jaglaną
Jabłko pokroić w kosteczkę
Wszystkie składniki wymieszać razem,
posypać cynamonem.
|
Miara:
1 łyżka
kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 15 g
1 łyżka
kaszy jaglanej (po ugotowaniu) 30 g
|
II ŚNIADANIE – jogurt pitny
147 kcal (B:16 g W:19 g T:1 g)
147 kcal (B:16 g W:19 g T:1 g)
- jogurt naturalny „FriVita” biedronka – 1 butelka
(400g)
OBIAD – Potrawka z kurczaka z jaglaną i warzywami
459 kcal (B:29 g W:50 g T:15 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
-
kurczak pierś ½ połówki fileta (100g)
-
warzywa na patelnię (100 g)
- kasza
jaglana (66 g) – pozostała ze śniadania
- olej
lniany/ oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5g)
|
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, bez dodatku tłuszczu, dodać warzywa, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 10 min. do momentu odparowania całej wody. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać wszystko razem. Polać olejem lnianym.
|
PODWIECZOREK – serek wiejski z
jabłkiem 145
kcal (B:11 g
W:13 g T:5 g)
- serek wiejski ½ kubeczka (100g)
- jabłko – ½ szt. (90g)
- cynamon (3g)
KOLACJA – omlet żytni z pieczarkami i
jarmużem + serek wiejski
377 kcal (B:28 g W:24 g T:19 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jajo 2
szt.
- cebula
½ szt., pieczarki 3 szt.
- mąka żytnia
– 2 łyżki (25g)
- jarmuż
– jako dodatek
- masło
klarowane – 1 łyżeczka
-
szczypta proszku dopieczenia
- serek
wiejski – ½ kubeczka (100 g)
|
Cebulę i pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć. Jaja zmiksować z mąka i opcjonalnie proszkiem, przyprawić, połączyć z podsmażonym farszem. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię. |
Mąkę żytnią możesz zamienić na orkiszową. |
Dzień 7
ŚNIADANIE – omlet żytni z bananem
313 kcal (B:21 g W:37 g T:9 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- jajo –
1 szt.
- mąka
żytnia – 1 łyżka (15g)
- banan
– 1 szt. (110g)
- WPC –
(15g)
- masło
klarowane (3g)
|
II ŚNIADANIE – 147 kcal (B:16 g W:19 g T:1 g)
- jogurt „fruVita” (400g)
OBIAD – kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem
OBIAD – kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem
313 kcal (B:32 g W:35 g T:5 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- kasza
gryczana – 1/2woreczka (50g)
-
pieczarki – 7sz. (150g)
-
kurczak pierś (100g)
|
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, dodać sypką kaszę gryczaną, zalać wodą (ok. 250 ml) dusić pod przykryciem, bez dodatku tłuszczu, po 10 min. dodać pokrojone pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 min. do momentu odparowania całej wody.
|
PODWIECZOREK – kanapki z masłem
orzechowym
378 kcal (B:14 g W:35 g T:20 g)
Co i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
- masło orzechowe „fit” – 4 łyżeczki
(40g)
- chleb żytni – 2 kromki (60g)
|
KOLACJA – risotto z kurczakiem i
pieczarkami
322 kcal (B:28 g W:32 g T:9 g)
Co
i Ile?
|
Propozycja przygotowania
|
Uwagi:
|
-
kurczak pierś (100g)
- ryż basmati
(40g)
-
pieczarki (150g)
- olej
lniany – 1łyżeczka (5g)
|
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć na patelnię, dodać sypki ryż, zalać wodą (ok. 200 ml) dusić pod przykryciem, bez dodatku tłuszczu, po 10 min. dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 min. do momentu odparowania całej wody.
|
Komentarze
Prześlij komentarz