Przejdź do głównej zawartości

2 WARIANTY WARTOŚCIOWYCH PRZYSIADÓW - DLACZEGO WARTO UWZGLĘDNIAĆ KAŻDY Z NICH W SWOICH TRENINGACH?

2 WARIANTY WARTOŚCIOWYCH PRZYSIADÓW - DLACZEGO WARTO UWZGLĘDNIAĆ KAŻDY Z NICH W SWOICH TRENINGACH?


1) Przysiad ze sztangą trzymaną nad głową.
Jest dość trudny do wykonania, ale ma bardzo dobry wpływ na rozwój całego ciała. 
Jest to jedno z ćwiczeń, które wymagają zaangażowania praktycznie wszystkich grup mięśniowych. Zwiększa wytrzymałość nie tylko mięśni ud i pośladków, ale również pleców, bioder, brzucha, klatki piersiowej, ramion. Ponadto poprawia stabilność, mobilność, dynamikę (przez co ciało rozwija się holistycznie, a co najważniejsze pozwala utrzymać prawidłową postawę ciała). 
Ze względu na pozytywne korzyści, jakie daje wykonywanie tego ćwiczenia polecam je szczególnie osobom, które większość czasu spędzają w pozycji siedzącej (praca siedząca), która może powodować problemy związane z bólem kręgosłupa czy szyi. Przez włączenie tego ćwiczenia do swoich treningów możliwe jest rozwiązanie tych problemów. 
Wariant tego przysiadu godny jest polecenia również osobom chcących poprawić swoją mobilność/ technikę przysiadu klasycznego. Przed treningiem, w którym będziemy wykonywać przysiady klasyczne, warto uwzględnić przysiad ze sztangą trzymaną nad głową w rozgrzewce (zamiast sztangi możesz użyć też gumy, liny, samego gryfu, w domu wykorzystaj np. Kij od mopa :-D, ja zazwyczaj wykorzystuję skakankę).

2) Przysiad ze sztangą trzymaną z przodu barków.
Ten wariat przysiadu wymusza bardziej pionową pozycję przez co jest bezpieczniejszy dla kolan i pleców (siły tarcia na kolana i kręgosłup są znacznie mniejsze). Przysiad przedni jest często pomijany, głównym powodem może być związany z tym, iż wykonując to ćwiczenie nie założymy tak dużego ciężaru jak w przypadku przysiadu ze sztangą trzymaną na plecach. Jednak regularnie wykonując przysiad przedni możesz poprawić technikę przysiadu tyłem. Poprawisz również gibkość, zwiększysz zakres ruchów m.in. w barkach. Jeśli Twoje barki pochylone są znacznie ku przodowi (spowodowane częstym utrzymywaniem wymuszonej pozycji pochylonej; praca siedząca, jazda rowerem, uprawianie sztuk walki) ten rodzaj przysiadu jest idealny dla Ciebie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)