Przejdź do głównej zawartości

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)


DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA?

Zasady racjonalnego stylu odżywiania:

1. Spożywaj posiłki o stałych porach. 
Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji.
* Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7

2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu. 

3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu. 

4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem. 
Nie rezygnuj z kolacji. 

5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana. 
Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych. 

6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.) 

7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samopoczucie, właściwy poziom wydzielania insuliny i brak gwałtownych skoków poziomu glukozy, co zapobiega nagłym napadom głodu. Pozbędziesz się skłonności do podjadania słodyczy, przez co zapobiegniesz odkładaniu się tkanki tłuszczowej. 

Poniżej przedstawiam przykład jadłospisu który można stosować 3 tyg. 
UWAGA: Dieta ułożona pod preferencje danej osoby. To tylko przykład, którym możesz się zainspirować i wykorzystać przepisy wykorzystać przepisy, w niej zawarte. 












Komentarze

  1. Myślę, że obecnie jest wiele osób, które poszukuję jednocześnie ćwiczeń, jak i przepisów na tak zwaną "masę", czyli po to, aby zwiększyć swoją masę ciała, żeby później je wymodelować ćwiczeniami i aby mięśnie stały się większe. Przepisów na masę możecie szukać między innymi na stronie https://fitrepublic.pl/najlepsze-przepisy-na-mase/ . Warto sobie zerknąć.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ

Składniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie:  Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek), wymieszać. Podawać z ryżem/kaszą gryczaną/ bulgur/ jaglaną. Całość: 564 kcal (B: 73g W:23 g T:20 g) 1 porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja z makaronem pełnoziarnistym spaghetti (50 g)                           1 porcja + makaron (50 g) : 349 kcal (B:31 g W:41 g T:7 g)