piątek, 13 października 2017

FIT PIZZA NA SPODZIE Z CIECIERZYCY


Składniki: (na 4 porcje)
- ciecierzyca – 2 puszki (500 g)
- jaja – 4 szt.
- pieczarki (200 g)
- papryka czerwona - 2 szt. małe (237 g)
- oliwki czarne – 1 słoiczek (164 g)
- ser mozarella – 1 kula (125 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Wykonanie: Ciecierzycę zblendować z jajami i proszkiem do pieczenia i odrobiną soli himalajskiej (1/2 łyżeczki) na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 180oC. W między czasie przygotować pozostałe składniki. Paprykę czerwoną pokroić w paseczki, pieczarki i oliwki w plasterki, ser zetrzeć na tarce. Pieczarki poddusić na patelni, dodać paprykę i dusić pod przykryciem, na sam koniec dodać część oliwek i podduszać jeszcze chwilę. Wyjąć z piekarnika wstępnie podpieczony spód, wyłożyć podduszony farsz. Posypać równomiernie serem mozarella i pozostałymi oliwkami. Zapiekać w piekarniku 30 min.

1 porcja: 561 kcal (B:42 g W:48 g T:22 g)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz