Przejdź do głównej zawartości

FIT PIZZA NA SPODZIE Z CIECIERZYCY


Składniki: (na 4 porcje)
- ciecierzyca – 2 puszki (500 g)
- jaja – 4 szt.
- pieczarki (200 g)
- papryka czerwona - 2 szt. małe (237 g)
- oliwki czarne – 1 słoiczek (164 g)
- ser mozarella – 1 kula (125 g)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Wykonanie: Ciecierzycę zblendować z jajami i proszkiem do pieczenia i odrobiną soli himalajskiej (1/2 łyżeczki) na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 180oC. W między czasie przygotować pozostałe składniki. Paprykę czerwoną pokroić w paseczki, pieczarki i oliwki w plasterki, ser zetrzeć na tarce. Pieczarki poddusić na patelni, dodać paprykę i dusić pod przykryciem, na sam koniec dodać część oliwek i podduszać jeszcze chwilę. Wyjąć z piekarnika wstępnie podpieczony spód, wyłożyć podduszony farsz. Posypać równomiernie serem mozarella i pozostałymi oliwkami. Zapiekać w piekarniku 30 min.

1 porcja: 561 kcal (B:42 g W:48 g T:22 g)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g