środa, 25 października 2017

KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ


Składniki:(na 3 porcje)
- filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g)
- groszek konserwowy (160 g)
- marchew mrożona (150 g)
- masło klarowane (10 g)

Przygotowanie:  Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek), wymieszać. Podawać z ryżem/kaszą gryczaną/ bulgur/ jaglaną.
Całość: 564 kcal (B: 73g W:23 g T:20 g)

1 porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g

Wersja z ryżem basmati (50 g)

1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g)

Wersja z kaszą gryczaną (75 g)

1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g)

Wersja z makaronem pełnoziarnistym spaghetti (50 g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz