wtorek, 16 stycznia 2018

Fit Kebab drobiowy na placku orkiszowym z otrębami

Domowy kebab, banalny w wykonaniu, smaczny i zdrowy.


Składniki:
- jaja – 2 szt.
- filet z kurczaka – (50 g)
- mąka orkiszowa- (20 g)
- otręby pszenne (10 g)
- sałata – (20 g)
- pomidor – (40 g)
- cebula czerwona (30 g)
- jogurt grecki – (60 g)
- masło klarowane (4 g)
- proszek do pieczenia (szczypta)

Mąkę orkiszową możesz zamienić na żytną/ pszenną/ gryczaną. Do jogurtu greckiego możesz dodać sprasowany czosnek (uzyskasz zdrowszy sos czosnkowy). Smaż na patelni teflonowej, z niewielką ilością masła klarowanego lub leju kokosowego nierafinowanego :)

Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni.
2. Sos:  Jogurt wymieszać z ulubionymi przyprawami (szczyptą soli himalajskiej, papryką słodką/ ostrą, zioła prowansalskie). 
3. Farsz: Cebulę, pomidora pokroić, sałatę porwaćna kawałki, wymieszać z połową jogurtu i kurczakiem.
4. Placek: Jaja wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia i otrębami. Masę wylać na rozgrzanąpatelnię z odrobiną masła klarowanego. Usmażyć z obu stron na małym ogniu, pod przykryciem.
Placka posmarować resztą jogurtu, wyłożyć sałatkę, złożyć na pół.


 makro kebaba z podanych wyżej składników:

444,3 Kcal
(B:31,7g W:27,7g T:23g)





2 komentarze: