sobota, 10 lutego 2018

Czekolada orzechowo-kakaowa

Wbrew pozorom... łatwa i szybka w wykonaniu. A smakuje obłędnie :)

Składniki:
- olej kokosowy (120 g)
- masło orzechowe (120 g) polecam crunchy
- miód (60 g)
- kakao (30 g)

Wykonanie:
Masa kakaowa > połowę oleju (60 g) rozpuścić w rondelku razem z połową miodu (30 g) i kakaem. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki rozpuściły się równomiernie. Masę przelać do foremek plastikowych, wstawić do zamrażarki na około 15 min.
W między czasie przygotować masę orzechową > pozostały olej kokosowy i miód roztopić z masłem orzechowym. Odstawić chwilę do ostygnięcia, Wyjąć z zamrażalnika lekko podmrożoną masę kakaową i wylać na nią warstwę orzechową.  Całość wstawić do zamrażarki na około 1 h.


A jakie jest makro tego cuda?

Całość: 1940 kcal (B:29 g W:68 g T:172 g)
Z podanych składników wyjdą 3 małe czekolad po: 
646 kcal (B:10 g W: 23 g T:57 g)

Chcesz aby czekolada wyglądała równie dobrze jak smakuje? Możesz zrobić wzorki za pomocą wykałaczki, przed włożeniem do zamrażarki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz