piątek, 9 marca 2018

ORKISZOWY CHLEBEK BANANOWY

Ten smak...
Ten zapach... 
Idealna kompozycja..
SZYBKIE PRZYGOTOWANIE !!!
Świetnie sprawdzi się jako przekąska, możesz potraktować chlebek jako deser do kawy/ herbaty.


Składniki:
- jajo kurze całe  - 6 szt
- żółtko jaja 3 szt.
- mąka orkiszowa – 1 szklanka (150 g)
- banan – 1 szt (120 g)
- morele suszone (100 g)
- rodzynki (200 g)
- 1 szklanka mleka
- soda 1 łyżka

Przygotowanie: 
Zblendować jaja z bananem i mlekiem. Rodzynki zalać wrzątkiem (do poziomu rozynek, aby nie pływały w wodzie), odstawić na około 5 min. Morele pokroić w kosteczkę. Do zblendowanych jaj z mlekiem,dodać mąkę i sodę, wymieszać. Następnie dodać morele suszone i rodzynki łącznie z wodą. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok 40 min. 180 0 C. 

* Po upieczeniu chlebek zostaw w piekarniku na około 15 min.
* podawaj z masłem orzchowym/ dżemem własnejroboty/ serkiem wiejskim (Wybierz co lubisz najbarziej)


całość: 2507,5 kcal B: 78,6 g W: 425,6 g T: 46,7 g

1 kawałek z 14: 179 kcal B:6 g W: 30 g T: 3 g






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz