Ten smak...
Ten zapach...
Idealna kompozycja..
SZYBKIE PRZYGOTOWANIE !!!
Świetnie sprawdzi się jako przekąska, możesz potraktować chlebek jako deser do kawy/ herbaty.
Składniki:
- jajo kurze całe
- 6 szt
- żółtko jaja 3 szt.
- mąka orkiszowa – 1 szklanka (150 g)
- banan – 1 szt (120 g)
- morele suszone (100 g)
- rodzynki (200 g)
- 1 szklanka mleka
- soda 1 łyżka
Przygotowanie:
Zblendować
jaja z bananem i mlekiem. Rodzynki zalać wrzątkiem (do poziomu rodzynek, aby nie pływały w wodzie), odstawić na około 5 min. Morele pokroić w kosteczkę. Do zblendowanych jaj z mlekiem,dodać
mąkę i sodę, wymieszać. Następnie dodać morele suszone i rodzynki łącznie z wodą. Całość dokładnie
wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia
ok 40 min. 180 0 C.
* Po upieczeniu chlebek zostaw w piekarniku na około 15 min.
* podawaj z masłem orzchowym/ dżemem własnej roboty/ serkiem wiejskim (Wybierz co lubisz najbardziej)
* Po upieczeniu chlebek zostaw w piekarniku na około 15 min.
* podawaj z masłem orzchowym/ dżemem własnej roboty/ serkiem wiejskim (Wybierz co lubisz najbardziej)
całość: 2507,5 kcal
(B: 78,6 g W: 425,6 g T: 46,7 g)
(B: 78,6 g W: 425,6 g T: 46,7 g)
1 kawałek z 14: 179 kcal
(B:6 g W: 30 g T: 3 g)
(B:6 g W: 30 g T: 3 g)
Komentarze
Prześlij komentarz