Przejdź do głównej zawartości

TARTA ZE SZPINAKIEM NA SPODZIE Z CIECIERZYCY




Składniki:
- ciecierzyca ugotowana 1 i 2/3 szkanki (300 g) lub 2 puszki konserwowej
- szpinak mrożony 250 g
- jajo 3 szt. (150 g)
- ser camembert 60 g
- mozzarella – 1 kula (125 g)
- sól, pieprz, proszek do pieczenia

Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, mieszamy z 1 jajkiem i proszkiem do pieczenia. Masę z ciecierzycy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C. W między czasie  przygotowujemy górę tarty. Rozmrożony szpinak dusimy na patelni, dodajemy ser  camembert jeszcze chwilkę mieszając, do momentu kiedy składniki połączą się. Masę szpinakową doprawiamy pieprzem i solą, odkładamy do przestygnięcia. Do przestygniętej i odsączonej z nadmiaru wody masy dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód z ciecierzycy. Całość posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą i pieczemy kolejne 20 min. Z podanych składników wychodzi 4 porcję.


 Całość:1421 kcal B: 92 g W: 124 g  T: 61 g
1 porcja z 4: 355 kcal B: 23 g W: 31 g T: 15 g
1 porcja z 8: 177 kcal B: 12 g W: 15 g T: 7,5g


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ

Składniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie:  Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek), wymieszać. Podawać z ryżem/kaszą gryczaną/ bulgur/ jaglaną. Całość: 564 kcal (B: 73g W:23 g T:20 g) 1 porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja z makaronem pełnoziarnistym spaghetti (50 g)                           1 porcja + makaron (50 g) : 349 kcal (B:31 g W:41 g T:7 g)