środa, 21 marca 2018

TARTA ZE SZPINAKIEM NA SPODZIE Z CIECIERZYCY




Składniki:
- ciecierzyca ugotowana 1 i 2/3 szkanki (300 g) lub 2 puszki konserwowej
- szpinak mrożony 250 g
- jajo 3 szt. (150 g)
- ser camembert 60 g
- mozzarella – 1 kula (125 g)
- sól, pieprz, proszek do pieczenia

Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, mieszamy z 1 jajkiem i proszkiem do pieczenia. Masę z ciecierzycy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C. W między czasie  przygotowujemy górę tarty. Rozmrożony szpinak dusimy na patelni, dodajemy ser  camembert jeszcze chwilkę mieszając, do momentu kiedy składniki połączą się.Masęszpinakową dopiawiamy pieprzem i solą, odkładamy do przestygnięcia. Do przestygniętej i odsączonej z nadmiaru wody masy dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód z ciecierzycy. Całość posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą i pieczemy kolejne 20 min. Z podanych składników wychodzi 4 porcję.

 Całość:1421 kcal B: 92 g W: 124 g  T: 61 g
1 porcja z 4: 355 kcal B: 23 g W: 31 g T: 15 g
1 porcja z 8: 177 kcal B: 12 g W: 15 g T: 7,5g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz