Przejdź do głównej zawartości

TARTA ZE SZPINAKIEM NA SPODZIE Z CIECIERZYCY




Składniki:
- ciecierzyca ugotowana 1 i 2/3 szkanki (300 g) lub 2 puszki konserwowej
- szpinak mrożony 250 g
- jajo 3 szt. (150 g)
- ser camembert 60 g
- mozzarella – 1 kula (125 g)
- sól, pieprz, proszek do pieczenia

Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, mieszamy z 1 jajkiem i proszkiem do pieczenia. Masę z ciecierzycy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C. W między czasie  przygotowujemy górę tarty. Rozmrożony szpinak dusimy na patelni, dodajemy ser  camembert jeszcze chwilkę mieszając, do momentu kiedy składniki połączą się. Masę szpinakową doprawiamy pieprzem i solą, odkładamy do przestygnięcia. Do przestygniętej i odsączonej z nadmiaru wody masy dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód z ciecierzycy. Całość posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą i pieczemy kolejne 20 min. Z podanych składników wychodzi 4 porcję.


 Całość:1421 kcal B: 92 g W: 124 g  T: 61 g
1 porcja z 4: 355 kcal B: 23 g W: 31 g T: 15 g
1 porcja z 8: 177 kcal B: 12 g W: 15 g T: 7,5g


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)