poniedziałek, 9 kwietnia 2018

CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI

CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki:
-mąka pszenna (170 g)
-mąka orkiszowa (200 g)
-płatki owsiane (150 g)
-drożdże suche (7g) lub ¼ kostki (25 g)
-woda ciepła -około 2,5 szklanki
-cukier ½ łyżeczki
- sól -1 łyżeczka
- opcjonalnie: zioła, pieprz, pestki z dyni, słonecznik


Wykonanie:
1. Zrobić mieszankę: W głębokim naczyniu, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (1 szklanka) z cukrem i mąką (4 łyżki). Wymieszać dokładnie i odstawić pod przykryciem na około 15 min. 
W przypadku kiedy korzystasz z drożdży w proszku, wystarczy wymieszać je z mąką.
2. Zmieszać mąki z płatkami owsianymi, dodać rozczyn, stopniowo podlewając wodą (musi być ciepła, nie gorąca) wyrobić ciasto, 
3. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.
4. Piec w 180 °C 50 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz