sobota, 2 czerwca 2018

BROWNIE Z CZARNEJ FASOLI


Szybkie przygotowanie, smaczne degustowanie i ekspresowe znikanie.
Świetna alternatywa dla gotowych smakołyków sklepowych. 
Miód możesz zastąpić cukrem brzozowym (ma mniejszy indeks glikemiczny)

Składniki:
-fasola czarna konserwowa- 1 puszka (240 g)
- kakao (30 g)
- jaja 2 szt.
- banan 3 szt. (300 g)
- miód (75 g)
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Wykonanie:
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, banany, kakao, proszek dopieczenia i miód i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do keksówki i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Podzielić na 10 porcji. Zjeść jedną. Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce.

Całość: 1049,1 kcal (B:38 g W: 171,6 g T: 15,6 g)
1 porcja: 105 kcal (B:3,8 g W: 19,4 g T: 1,6 g)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz