Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Pierwszy znany nam przepis na sernik podał prawnuk Katona Starszego, Marek Porcjusz Kanton. Brzmiał on tak: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”.
A jak może wyglądać to ciasto po zmodyfikowaniu przeze mnie? Sernik sam w sobie zawiera sporą ilość białka, pochodzącego z twarogu i jaj, jednak postanowiłam nieco zwiększyć zawartość tego makroskładnika przez dodanie odżywki białkowej. Odżywka nie tylko zwiększa ilość białka w tym "fit" przysmaku ale również nadaje mu słodkiego smaku, przez co można wyeliminować dodanie do niego cukru. Aby urozmaicić smak i wygląd dodałam rodzynki i brzoskwinie.
Czy to można spożywać będąc na diecie? Oczywiście, że tak :) Wszystko można, z głową, zdroworozsądkowo (Aby makro się zgadzało ;D)
Składniki:
(na 10 PORCJI)
- kostka twarogu chudego (250 g)
- odżywka białkowa (150 g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej (20 g)
- 4 jajka (220 g)
- brzoskwinie (500 g) (po obraniu)
Wykonanie:
- Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
- Zblendować jaja, dodać twaróg, zblendować ponownie.
- Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową, miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać masę.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Włożyć do rozgrzanego piekarnika.
- Piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni w piekarniku elektrycznym. W piekarniku gazowym 1 h. Gdy sernik upiecze się zostawić go jeszcze w piekarniku, po około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około 1 h. Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone.
całość: 1680,8 kcal B: 206 g W: 139 g T:33,4 g
1 porcja: 166 kcal B: 20 g W: 14 g T:3,3 g
A co takiego, korzystnego dają brzoskwinie?
- Pobudzają produkcję czerwonych krwinek - chronią przed anemią. Polecane są kobietom w ciąży oraz wegetarianom.
- Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
- Polecane są również dla osób zmagających się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu, z tego względu iż nie zawierają tłuszczu i sodu.
- Ten owoc odświeża, nadaje skórze jędrności i rześkości. Działają relaksująco przez zawartość Niacytyny. Składnik ten produkuję serotoninę, hormon szczęścia. Niedobory niacytyny w organizmie powodują apatię, zanurzenie oraz nerwowość.
Komentarze
Prześlij komentarz