czwartek, 30 sierpnia 2018

BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Ciasto idealnie nadaje się jako dodatk do herbaty/ kawy.
 Świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy/ szkoły. 1 porcja zawiera: 163 kcal (B:4g W:32g T:2g). 
Smak delikatny, lekko słodki. Starałam się aby ciasto było jak najmniej kaloryczne dlatego jest ubogie w składniki. Jeśli nie zważasz na kalorie, preferujesz bardziej słodsze desery to możesz urozmaicić ten smakołyk dodając bakalie, rodzynki/ orzechy włoskie itp. Z takimi dodatkami napewno wyjdzie przepyszne. 



 SKŁADNIKI:
- mąka kukurydziana (160g)
- jaja - 2 szt.
- miód - (100g)
- kefir - (100 g)
- gruszki - 4 szt. (290 g)
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka



WYKONANIE:
1. Gruszki obrać i pokroić w kosteczkę.
2. Jaja zmiksować z miodem. ( jeśli lubisz bardzo słodkie dodaj więcej miodu/ słodzika lub rodzynki)
3. Do masy jajecznej dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, zmiksuj
4. Na sam koniec do masy dodaj kefir i zmiksuj jeszcze raz.
5. Wymieszaj masę z gruszkami.
6. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka posmarowana olejem kokosowym i posypana otrębami)
7. Piekłam w piekarniku gazowym na "oko" 200 stopni C około 55 min. W przypadku piekarnika elektrycznego w zupełności wystarczy piec w 180 stopniach C około 40 min. 
8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na około 20 min.




całość: 1302,8 kcal (B:33,4g W:256,8g T:15,8g)
1 z 8 porcji: 163 kcal (B:4g W:32g T:2g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz