poniedziałek, 27 sierpnia 2018

EKSPRESOWA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z INDYKIEM I CUKINIĄ


 

Składniki: (na 2 porcje)
- pierś z indyka (200 g)
- ryż biały (100 g)
- cukinia (150 g)
- jajo - 1 szt.
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, przyprawa ziołowa do mięsa drobiowego

Wykonanie:
1. Ryż ugotować.
2. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznana (u mnie: sól himalajska, przyprawa do drobiu) mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki) i podduszać chwile pod przykryciem.
3. Cukinię pokroić w ćwiartki, dodać do mięsa, podduszać jeszcze chwilę (podlewać wodą w razie potrzeby)
4. Ugotowany ryż i gotowe mięso z cukinią odstawić do ostygnięcia.
5. Ostudzony ryż, mięso i cukinię wymieszać razem z dodatkiem jajka.
6. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika.
7. Piec.... Upsss... nie patrzyłam na czas (u mnie to zazwyczaj robi się "na oko" :D) 180 stopni C, 30 min. -> Sprawdzę to jeszcze przy najbliższej okazji i podam faktyczny czas.

Całość: 652 kcal (B:56g W: 84g T:10g)
1 porcja: 326 kcal (B:28g W:42g T:5g)

Ja zjadłam z serkiem wiejskim (100g) aby nieco podbić białko, w sumie wyszło: 423 kcal (B:39g W: 42g T:10g) w sam raz jako posiłek po treningu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz