wtorek, 7 sierpnia 2018

OMLET ORKISZOWY Z CUKINIĄ podawany z serkiem wiejskim i pomidorkami koktajlowymi


Cukinia jest warzywem z rodziny dyniowatych. Jest niskokalorycznym warzywem o wszechstronnych możliwościach zastosowań. Składa się aż w 95% z wody, jednak ma niesamowite walory smakowe i odżywcze. Cukinia zawiera sporo cennego błonnika, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez i kwas foliowy. Ponadto cukinia jest lekkostrawna, szczególnie gotowana i duszona.


Składniki:
- jaja - 2 szt.
- mąka orkiszowa - (20 g)
- cukinia - (85 g)
- cebula czerwona – ½ szt. (50 g)
- serek wiejski (50 g)
- pomidorki koktajlowe – 3 szt. (40 g)
- masło klarowane– ½ łyżeczki (2 g) lub olej kokosowy


Wykonanie:
Cebulę i cukinię pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać odrobinę soli himalajskiej (2 szczypty). Jaja roztrzepać z mąką. Masę jajeczną połączyć z podsmażoną cebulką, cukinią i przyprawami (pieprz cytrynowy, zioła kuchni włoskiej) Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć (na odrobinie tłuszczu) pod przykryciem. Kiedy omlet zetnie się, odwrócić na drugą stronę. Podawać z serkiem wiejskim i pomidorkami koktajlowymi.


345 kcal (B:23 g W:22 g T:18 g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz