Przejdź do głównej zawartości

SZYBKIE CIASTECZKA WYSOKOBIAŁKOWE (ŻYTNIE)

 Płatki żytnie wytwarzane z ziaren żyta, są bardzo zdrowe. Tworzą tarczę ochronną, dla naszego organizmu ze względu na zawartość pożądanych składników odżywczych. Jedząc płatki żytnie działamy profilaktycznie. Płatki żytnie mogą stać się podstawą pożywnego i zdrowego śniadania, ale również możemy wykorzystywać je to przygotowywanie wszelakich przekąsek między posiłkami. Płatki żytnie zawierają dużo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit. Są też źródłem wielu minerałów, takich jak: żelazo, magnez, potas, wapń.
                                 


Co korzystnego przyniesie nam spożywanie płatków żytnich?
  • dzięki wprowadzeniu płatków żytnich do diety pozbędziemy się problemów z zaparciami
  • obniżymy cholesterol oraz stężenie glukozy we krwi
  • Płatki żytnie pomogą nam pozbyć się niechcianych dodatkowych kilogramów. 
  • Duża zawartość błonnika w płatkach żytnich sprawia, że dają uczucie sytości na długo. Wyeliminują napady głodu.
  • Wspomagają budowanie tkankę mięśniową, ze względu na zawartość  lignany
  •  niwelują uczucie zmęczenia



Składniki:
- płatki żytnie - (100 g)
- otręby pszenne (30 g)
- odzywka białkowa (150 g)
- olej kokosowy (50 g)
- woda - 1 szklanka

Wykonanie:
Płatki żytnie wymieszać z otrębami i olejem kokosowym, zalać gorącą wodą i pozostawić na około 30 min aż płatki wchłoną wodę. Wymieszać ponownie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać równe porcje (ciasto powinno być rzadkie). Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 min, kiedy ciasteczka będą zarumienione, przełożyć je na drugą stronę, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka na kolejne 20 min.

Z podanych składników wychodzi 8 ciasteczek
całość: 1367,1 kcal (B:121,2g W:83,7g T:56,4g)
1 szt. 170 kcal (B:17g W:11g T: 7g)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g