Przejdź do głównej zawartości

SZYBKIE CIASTECZKA WYSOKOBIAŁKOWE (ŻYTNIE)

 Płatki żytnie wytwarzane z ziaren żyta, są bardzo zdrowe. Tworzą tarczę ochronną, dla naszego organizmu ze względu na zawartość pożądanych składników odżywczych. Jedząc płatki żytnie działamy profilaktycznie. Płatki żytnie mogą stać się podstawą pożywnego i zdrowego śniadania, ale również możemy wykorzystywać je to przygotowywanie wszelakich przekąsek między posiłkami. Płatki żytnie zawierają dużo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit. Są też źródłem wielu minerałów, takich jak: żelazo, magnez, potas, wapń.
                                 


Co korzystnego przyniesie nam spożywanie płatków żytnich?
  • dzięki wprowadzeniu płatków żytnich do diety pozbędziemy się problemów z zaparciami
  • obniżymy cholesterol oraz stężenie glukozy we krwi
  • Płatki żytnie pomogą nam pozbyć się niechcianych dodatkowych kilogramów. 
  • Duża zawartość błonnika w płatkach żytnich sprawia, że dają uczucie sytości na długo. Wyeliminują napady głodu.
  • Wspomagają budowanie tkankę mięśniową, ze względu na zawartość  lignany
  •  niwelują uczucie zmęczenia



Składniki:
- płatki żytnie - (100 g)
- otręby pszenne (30 g)
- odzywka białkowa (150 g)
- olej kokosowy (50 g)
- woda - 1 szklanka

Wykonanie:
Płatki żytnie wymieszać z otrębami i olejem kokosowym, zalać gorącą wodą i pozostawić na około 30 min aż płatki wchłoną wodę. Wymieszać ponownie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać równe porcje (ciasto powinno być rzadkie). Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 min, kiedy ciasteczka będą zarumienione, przełożyć je na drugą stronę, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka na kolejne 20 min.

Z podanych składników wychodzi 8 ciasteczek
całość: 1367,1 kcal (B:121,2g W:83,7g T:56,4g)
1 szt. 170 kcal (B:17g W:11g T: 7g)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)

BANANOWY SERNIK PROTEINOWY

Składniki: (na 8 PORCJI) - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) -  4 jajka -  banan – 2 szt. (200 g) Wykonanie: Zblendować jaja, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Do masy wkroić pokrojonego w plasterki    banana. Wymieszać masę i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić   do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1 h. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja: 144 kcal (B:17 g W:10 g T:3 g)