Przejdź do głównej zawartości

SZYBKIE CIASTECZKA WYSOKOBIAŁKOWE (ŻYTNIE)

 Płatki żytnie wytwarzane z ziaren żyta, są bardzo zdrowe. Tworzą tarczę ochronną, dla naszego organizmu ze względu na zawartość pożądanych składników odżywczych. Jedząc płatki żytnie działamy profilaktycznie. Płatki żytnie mogą stać się podstawą pożywnego i zdrowego śniadania, ale również możemy wykorzystywać je to przygotowywanie wszelakich przekąsek między posiłkami. Płatki żytnie zawierają dużo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit. Są też źródłem wielu minerałów, takich jak: żelazo, magnez, potas, wapń.
                                 


Co korzystnego przyniesie nam spożywanie płatków żytnich?
  • dzięki wprowadzeniu płatków żytnich do diety pozbędziemy się problemów z zaparciami
  • obniżymy cholesterol oraz stężenie glukozy we krwi
  • Płatki żytnie pomogą nam pozbyć się niechcianych dodatkowych kilogramów. 
  • Duża zawartość błonnika w płatkach żytnich sprawia, że dają uczucie sytości na długo. Wyeliminują napady głodu.
  • Wspomagają budowanie tkankę mięśniową, ze względu na zawartość  lignany
  •  niwelują uczucie zmęczenia



Składniki:
- płatki żytnie - (100 g)
- otręby pszenne (30 g)
- odzywka białkowa (150 g)
- olej kokosowy (50 g)
- woda - 1 szklanka

Wykonanie:
Płatki żytnie wymieszać z otrębami i olejem kokosowym, zalać gorącą wodą i pozostawić na około 30 min aż płatki wchłoną wodę. Wymieszać ponownie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać równe porcje (ciasto powinno być rzadkie). Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 min, kiedy ciasteczka będą zarumienione, przełożyć je na drugą stronę, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka na kolejne 20 min.

Z podanych składników wychodzi 8 ciasteczek
całość: 1367,1 kcal (B:121,2g W:83,7g T:56,4g)
1 szt. 170 kcal (B:17g W:11g T: 7g)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ

Składniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie:  Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek), wymieszać. Podawać z ryżem/kaszą gryczaną/ bulgur/ jaglaną. Całość: 564 kcal (B: 73g W:23 g T:20 g) 1 porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja z makaronem pełnoziarnistym spaghetti (50 g)                           1 porcja + makaron (50 g) : 349 kcal (B:31 g W:41 g T:7 g)