Przejdź do głównej zawartości

Szybkie BATONIKI BAKALIOWE w 10 min


Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na pracę organizmu. Dlatego tak ważna jest ich naturalna suplementacja poprzez jedzenie, które zawiera naturalnie występujące witaminy i minerały. 
Pestki dynią są nie tylko sposobem na urozmaicenie pysznej przekąski jaką dziś Wam prezentuję, ale nadają się też do innych potraw i wypieków.

A dlaczego warto spożywać pestki z dyni?
Pestki z dyni zawierają wiele cennych składników odżywczych m.in.
- naturalne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- są też źródłem naturalnego kwasu linolowego, który jest zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych.
- bogate są w B–karoten, potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B.
- w skład pestek dyni wchodzą też inne witaminy m.in. witamina A, C, D, E.
- w pestkach dyni znajduje się dużo tryptofanu - aminokwasu, który jest uznawany za prekursora serotoniny (tzw. hormonu szczęścia)
-spożywanie pestek z dyni ma pozytywny wpływ na pracę serca i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
- w przypadku mężczyzn wpływają na zdrowie prostaty.
- pestki zawierają duże ilości błonnika, który wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego.


SKŁADNIKI:
- płatki owsiane górskie - 2 szklanki (240g)
- rodzynki - (200 g)
- morele suszone - (150g)
- pestki z dyni - (150g)
- miód - 2 łyżki (70g) (można pominąć)
- cynamon (opcjonalnie)
- woda gorąca - 2 kubki (600 ml)





WYKONANIE:


Morele pokroić w kosteczkę. Zagotować wodę. Płatki owsiane wsypać do miski, dodać rodzynki, morele suszone i miód, zalać to wszystko wrzącą wodą, wymieszać. Odstawić, aby płatki wchłonęły nadmiar wody. W międzyczasie uprażyć pestki z dyni na patelni (ok 2 min). Do masy dodać uprażone pestki dyni, wymieszać i odstawić na kolejne 5 min. 
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi. Piec w 210 stopniach C 30 min ( u mnie piekarnik gazowy).



całość: 2469,5 kcal (B:59,8g W: 434,5g T:54,7g)
1 szt. z 20 szt: 123 kcal (B: 3g W: 21g T:3g)






 

Komentarze

  1. Uwielbiam takie smakołyki, aczkolwiek ostatnio zaczęłam unikać sklepowych batoników bakaliowych - ich skład nie powala...
    Takie fit batony sporządzone samodzielnie są najlepsze :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jeść takie batony.
    Smaczne, dobre i zdrowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystarczy zaledwie 10 minut na zrobienie pysznych batoników :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

NALEŚNIKI WYSOKOBIAŁKOWE

  SKŁADNIKI: (6 szt.) ciasto: - jaja - 2 szt. (100 g) - mąka kukurydziana - (50 g) - odżywka białkowa - (50 g) - proszek do pieczenia - 2 szczypty - woda - (120 ml) - olej kokosowy - (12 g) farsz: - twaróg chudy - (250 g) - miód pszczeli - (45 g) - cynamon - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Jaja wymieszać z wodą, dodać mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać odżywkę białkową i ponownie wymieszać dokładnie aby uzyskać jednolitą konsystencję. Smażyć naleśniki na oleju kokosowym. W między czasie przygotować środek do naleśników: twaróg dokładnie wymieszać z miodem i cynamonem. Twarożek wykładać na gotowe naleśniki i zwijać wedle upodobania. U mnie dodatkowo polewa, którą polałam naleśniki (olej kokosowy po 1 łyżece >olej kokosowy, miód, kakao -> rozpuściłam w mikrofali, wymieszałam i polałam naleśniki). całość:1001 kcal (B:102g W:95 g T:23 g) 1 szt z 6: 164 kcal (B:17g W:15g T:4g)