czwartek, 1 listopada 2018

AL’A PIZZA KUKURYDZIANA Z PATELNI

Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, w związku z tym jej wykorzystywanie jest pożądanie przez osoby chore na celiakię czy alergię na gluten. Poza tym mąka kukurydziana to dobre źródło żelaza, magnezu, cynku i folianów. Ddoskonale sprawdza się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej.
  • - obniża poziom cholesterolu we krwi 

  • - zawiera wysoką zawartość błonnika

  • - zawiera cynk,który wspomaga układ odpornościowy

  • - zapobiega chorobom oczu

  • - zwiększa produkcję czerwonych krwinek

  • - jest dobrym źródłem witaminy A


Składniki:
- jajo 2 szt.
- mąka kukurydziana (15 g)
- otręby pszenne (10 g)
- tuńczyk w sosie własnym (30g)
- cebula czerwona (30 g)
- pomidorki koktajlowe (30 g)
- ser camembert (20 g)
- serek wiejski (60 g)
- przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia

Wykonanie:
Jaja ubić, wymieszać z mąką i otrębami. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do masy jajecznej razem z tuńczykiem. Doprawić wedle uznania. Wymieszać ponownie, wylać na rozgrzaną patelnię, na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki pomidorki (smażyć na odrobinie masła klarowanego, pod przykryciem), kiedy pizza zetnie się, przełożyć na drugą stronę. Na usmażoną, jeszcze ciepłą pizze wyłożyć pokrojony ser camembert. Podawać z serkiem wiejskim.

338 Kcal (B: 31 g W:20 g T: 15 g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz