SKŁADNIKI:
- mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe
- miód 1/3 szklanki
- kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki
- kakao 3 łyżki lub karob
- Jaja 3 szt.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda ½ łyżeczki
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do
ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia
i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem
do pieczenia.
Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C.
Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj :)
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
całość: 2288,90 kcal
B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g
1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g
Ciasto pyszne. Ja dodałam żurawinę i orzechy włoskie. Polecam.
OdpowiedzUsuńCiesze się, że przydał się przepis :)
UsuńŻurawina i orzechy to fajne urozmaicenie :) napewno bardzo pyszne wyszło:)