Przejdź do głównej zawartości

NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM W POLEWIE

 342 kcal (B:18g W:32g T:15g)

 SKŁADNIKI:
 ciasto (9 szt.):
- mleko 0,5% - 400 ml
- mąka pszenna typ 450 - 200 g
- proszek do pieczenie (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
- jaja - 4 szt.
- olej kokosowy do smażenia - 8 g

środek (5 porcji):
- twaróg chudy - 250 g
- miód pszczeli - 45 g
- cynamon - 1/2 łyżeczki

polewa (1 porcja):
- olej kokosowy - 10 g
- miód pszczeli - 6 g
- kakao - 5 g


WYKONANIE:
  • ciasto n naleśniki: Jaja zmiksuj z mlekiem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki z obu stron. Powinno wyjść 9 szt. (u mnie średnica patelni 22 cm).
  • środek do naleśników: Twaróg wymieszaj z miodem i cynamonem. Podziel twarożek na 5 części (jedna porcja to około 58g). Twarożek wykładaj usmażone naleśniki (1/2 placka). Złóż naleśnika 2 razy w pół.
  • Polewa: Do rondelka włóż kolejno olej kokosowy, miód i kakao. Podgrzej na małym ogniu ok. 30 sekund. Wymieszaj dokładnie, aby polewa miała jednolitą konsystencje. Polej naleśnika polewą.

 WARTOŚCI ODŻYWCZE:
sam naleśnik (1 szt.): 134 kcal (B:6,7g W:18,8g T:3,5)

twarożek (1z5 porcji): 87 kcal (B:10g W:7,7g T:1,7g)

polewa: 121 kcal (B:1,2g W:5,4g T:10,6g)

naleśnik z twarożkiem i polewą (1 szt.):
 342 kcal (B:18g W:32g T:15g)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)