niedziela, 6 stycznia 2019

NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM W POLEWIE

 342 kcal (B:18g W:32g T:15g)

 SKŁADNIKI:
 ciasto (9 szt.):
- mleko 0,5% - 400 ml
- mąka pszenna typ 450 - 200 g
- proszek do pieczenie (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
- jaja - 4 szt.
- olej kokosowy do smażenia - 8 g

środek (5 porcji):
- twaróg chudy - 250 g
- miód pszczeli - 45 g
- cynamon - 1/2 łyżeczki

polewa (1 porcja):
- olej kokosowy - 10 g
- miód pszczeli - 6 g
- kakao - 5 g



WYKONANIE:
  • ciasto n naleśniki: Jaja zmiksuj z mlekiem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki z obu stron. Powinno wyjść 9 szt. (u mnie średnica patelni 22 cm).
  • środek do naleśników: Twaróg wymieszaj z miodem i cynamonem. Podziel twarożek na 5 części (jedna porcja to około 58g). Twarożek wykładaj usmażone naleśniki (1/2 placka). Złóż naleśnika 2 razy w pół.
  • Polewa: Do rondelka włóż kolejno olej kokosowy, miód i kakao. Podgrzej na małym ogniu ok. 30 sekund. Wymieszaj dokładnie, aby polewa miała jednolitą konsystencje. Polej naleśnika polewą.

 WARTOŚCI ODŻYWCZE:
sam naleśnik (1 szt.): 134 kcal (B:6,7g W:18,8g T:3,5)

twarożek (1z5 porcji): 87 kcal (B:10g W:7,7g T:1,7g)

polewa: 121 kcal (B:1,2g W:5,4g T:10,6g)

naleśnik z twarożkiem i polewą (1 szt.):
 342 kcal (B:18g W:32g T:15g)


1 komentarz: