czwartek, 17 stycznia 2019

SZYBKIE BATONY CZEKOLADOWE

Szybkie... dlatego, że szybko je się robi i szybko znikają. Ale UWAGA!! 
.... nie są takie mało kaloryczne jak inne moje przekąski.. bo 1 szt. ma 290 kcal.
Smak: nie przesłodzony, lekko gorzki.

SKŁADNIKI:
- płatki owsiane - (100 g)
- olej kokosowy - (100 g)
- masło orzechowe - (50 g)
- wiórka kokosowe - (50 g)
- orzeszki ziemne - (70 g)
- miód pszczeli - (55 g) (jeśli preferujesz bardziej słodkie przekąski dodaj więcej miodu)
- kakao - (40 g)
- czekolada - (50 g) u mnie mleczna



WYKONANIE:
Olej kokosowy, masło orzechowe, miód, kakao i połamaną czekoladę wyłóż do rondelka. Rozpuść na małym ogniu (około 1 min), cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji (pilnuj aby masa nie zagotowała się).
Do masy dodaj płatki owsiane, wymieszaj, następnie dodaj wiórka i orzechy, wymieszaj dokładnie, pozostaw na około 3 min aby płatki zmiękły. Przemieszaj jeszcze raz i przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do zamrażarki na około 1 h. (podziel batoniki na 10 części.


całość (10 szt.): 2916 kcal (B:56,5 g W:159 g T:217 g)
1 szt.: 290 kcal (B:6 g W:16 g T:21 g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz