Przejdź do głównej zawartości

ŚNIADANIE KTÓRE DODA CI ENERGII

OMLET OWSIANY Z BANANEM 
I MASŁEM ORZECHOWYM

Szybko, smacznie i zdrowo,
nasyci na długo,
zdowoli Twoje zmysły wzroku, węchu i smaku.

Poniżej przedstawiam dwie wersje omleta: mniejsza po którą możesz sięgnąć nawet jesli jesteś na diecie 374,4 kcal. 
Druga opcja 842,8 kcal, dla bardziej aktywnych. 

SKŁADNIKI:
Standardowa porcja
- jajo - 1 szt.
- płatki owsiane - 3 łyżki (30 g)
- otręby pszenne - 1 łyżka (6 g)
- cynamon - opcjonalnie
- olej kokosowy -  (g)
- masło orzechowe - (20 g)


374,4 kcal (B:15,7g W:34,6g T:19,3g)

Porcja duża 
- płatki owsiane - (50 g)
- jaja - 3 szt.
- mąka kukurydziana - (10 g) można pominąć.
- banan - (100 g)
- otręby pszenne - (10 g)
- cynamon - opcjonalnie
- olej kokosowy - (4 g)
- masło orzechowe - (30 g)
- miód pszczeli - (25 g)

842,8 kcal (B:36,2g W:90,1g T:37,5g)

WYKONANIE:

Jaja wymieszać z płatkami owsianymi, otrębami i mąką kukurydzianą. Odczekać chwile (ok 1,5 min) aż płatki zmiękną.
Banana pokroić w cieniutkie plasterki i dodać do masy, posypać cynamonem. Wymieszać wszystko dokładnie. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię, spłaszczyć (jeśli masa jest zbyt gęsta) Usmażyć na oleju kokosowym lub maśle klarowanym z obu stron. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu). Posmarować masłem orzechowym i miodem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Standardowa porcja 374,4 kcal (B:15,7g W:34,6g T:19,3g)
Porcja duża 842,8 kcal (B:36,2g W:90,1g T:37,5g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)