OMLET OWSIANY Z BANANEM
I MASŁEM ORZECHOWYM
Szybko, smacznie i zdrowo,
nasyci na długo,
zdowoli Twoje zmysły wzroku, węchu i smaku.
Poniżej przedstawiam dwie wersje omleta: mniejsza po którą możesz sięgnąć nawet jesli jesteś na diecie 374,4 kcal.
Druga opcja 842,8 kcal, dla bardziej aktywnych.
SKŁADNIKI:
Standardowa porcja
- jajo - 1 szt.
- płatki owsiane - 3 łyżki (30 g)
- otręby pszenne - 1 łyżka (6 g)
- cynamon - opcjonalnie
- olej kokosowy - (2 g)
- masło orzechowe - (20 g)
374,4 kcal (B:15,7g W:34,6g T:19,3g)
Porcja duża
- płatki owsiane - (50 g)
- jaja - 3 szt.
- mąka kukurydziana - (10 g) można pominąć.
- banan - (100 g)
- otręby pszenne - (10 g)
- cynamon - opcjonalnie
- olej kokosowy - (4 g)
- masło orzechowe - (30 g)
- miód pszczeli - (25 g)
842,8 kcal (B:36,2g W:90,1g T:37,5g)
WYKONANIE:
Jaja
wymieszać z płatkami owsianymi, otrębami i mąką kukurydzianą. Odczekać chwile (ok 1,5 min) aż płatki zmiękną.
Banana
pokroić w cieniutkie plasterki i dodać do masy, posypać cynamonem. Wymieszać wszystko dokładnie. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię, spłaszczyć (jeśli masa jest zbyt gęsta) Usmażyć na oleju kokosowym lub maśle
klarowanym z obu stron. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu). Posmarować masłem orzechowym i miodem.
Banana pokroić w cieniutkie plasterki i dodać do masy, posypać cynamonem. Wymieszać wszystko dokładnie. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię, spłaszczyć (jeśli masa jest zbyt gęsta) Usmażyć na oleju kokosowym lub maśle klarowanym z obu stron. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu). Posmarować masłem orzechowym i miodem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Standardowa porcja 374,4 kcal (B:15,7g W:34,6g T:19,3g)
Porcja duża 842,8 kcal (B:36,2g W:90,1g T:37,5g)
Komentarze
Prześlij komentarz