Przejdź do głównej zawartości

BAKALIOWIEC Z KASZY MANNY (bez pieczenia)


SKŁADNIKI:
Spód:
- płatki owsiane - 2 szklanki
- miód pszczeli - 2 łyżki (60 g)
- mleko - 1 szklanka
- olej kokosowy - (50 g)



Masa:
- kasza manna - 260 g
- mleko - 3 szklanki
- kakao - 3 łyżki (30 g)
- miód - 5 łyżek (180 g)
- olej kokosowy - (80 g)
- rodzynki - (100 g)
- orzechy włoskie - (60 g)

 Polewa:
- olej kokosowy - (170 g)
- kakao - (40 g)
- orzechy włoskie - (90 g)
- żurawina suszona - (50 g)
- rodzynki - (50 g)


WYKONANIE:
  • Spód: Mleko pogrzać, wymieszać z miodem i olejem kokosowym. Zalać płatki owsiane gorącym mlekiem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy. Odstawić do przestygnięcia. Wstawić do zamrażarki na czas przygotowania masy.
  • Masa: Mleko zagotować w dużym garnku, dodać miód. Do gotującego się mleka stopniowo dodawać kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa będzie gotowa odstawić do przestygnięcia. Dodać olej kokosowy i całość zblendować.       Na sam koniec wymieszać masę z orzechami i rodzynkami. Wyłożyć masę na spód.
  • Polewa: Olej kokosowy dokładnie rozpuścić z miodem i kakao. Najlepiej w garnuszku na najmniejszym ogniu, dokładnie mieszając (nie doprowadzać go wrzenia). Powstałą polewę wylać na masę, posypać równomiernie bakaliami. Odstawić do przestygnięcia.

Całość włożyć do zamrażarki na około 15 min. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g