Przejdź do głównej zawartości

BAKALIOWIEC Z KASZY MANNY (bez pieczenia)


SKŁADNIKI:
Spód:
- płatki owsiane - 2 szklanki
- miód pszczeli - 2 łyżki (60 g)
- mleko - 1 szklanka
- olej kokosowy - (50 g)



Masa:
- kasza manna - 260 g
- mleko - 3 szklanki
- kakao - 3 łyżki (30 g)
- miód - 5 łyżek (180 g)
- olej kokosowy - (80 g)
- rodzynki - (100 g)
- orzechy włoskie - (60 g)

 Polewa:
- olej kokosowy - (170 g)
- kakao - (40 g)
- orzechy włoskie - (90 g)
- żurawina suszona - (50 g)
- rodzynki - (50 g)


WYKONANIE:
  • Spód: Mleko pogrzać, wymieszać z miodem i olejem kokosowym. Zalać płatki owsiane gorącym mlekiem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy. Odstawić do przestygnięcia. Wstawić do zamrażarki na czas przygotowania masy.
  • Masa: Mleko zagotować w dużym garnku, dodać miód. Do gotującego się mleka stopniowo dodawać kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa będzie gotowa odstawić do przestygnięcia. Dodać olej kokosowy i całość zblendować.       Na sam koniec wymieszać masę z orzechami i rodzynkami. Wyłożyć masę na spód.
  • Polewa: Olej kokosowy dokładnie rozpuścić z miodem i kakao. Najlepiej w garnuszku na najmniejszym ogniu, dokładnie mieszając (nie doprowadzać go wrzenia). Powstałą polewę wylać na masę, posypać równomiernie bakaliami. Odstawić do przestygnięcia.

Całość włożyć do zamrażarki na około 15 min. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...

PLACUSZKI OWSIANE (na słono)

            Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek.  Smakuje również wybornie podane w obecności ulubionego sosu.  U mnie na zdjęciu sałatka z kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi i cebulą czerwoną. a tutaj przepis na:  SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MIODZIE podawana z pieczywem żytnim SKŁADNIKI (3 placuszki) - płatki owsiane górskie - 80g - jaja - 2 szt. - woda -  3 łyżki - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - 2 szczypty - przyprawy: sól himalajska - 2 szczypty, papryka słodka 2 szczypty (jeżeli chcesz bardziej doprawione, dodaj więcej soli lub innych przypraw) - olej kokosowy - (4g) do smażenia WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszać z jajem, woda i przyprawami,odstawić na moment aby płatki zmiękły. Usmażyć placuszki na wolnym ogniu, z obu stron. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 455,8 kcal (B:23,4 g W:48,8 g T:18,6 g) 1 szt.:  152 kcal (B:7,8 g W:16,2 g T:6,2 g)