środa, 1 maja 2019

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM

SKŁADNIKI:
- tuńczyk w sosie własnym - 1/2 puszki
- jajo ugotowane na twardo - 1 szt.
- sałata rzymska - 4 liście
- rukola - 2 garści
- pomidorki koktajlowe - 5 szt.
- słonecznik łuskany - 1 łyżka
- olej lniany - 1 łyżka
- przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem
- chleb żytni (u mnie z żurawiną) - 2 kromki
WYKONANIE:
Jajo ugotować na twardo. Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Tuńczyka odsączyć, pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania.
 Na sałatę wyłożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko, posypać słonecznikiem, polać olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz