Przejdź do głównej zawartości

3 Bit - ZDROWSZA WERSJA




SKŁADNIKI: 
na dużą blachę (21x38 )

Masa ciemna/ "fit kajmak":
- rodzynki (300 g) 1 i 1/2 szklanki
- Masło orzechowe (250 g) 1 szklanka
- miód pszczeli - (50 g) 2 łyżki
- kakao (30 g)
- olej kokosowy - (30 g)
- woda - 1 szklanka

Masa jasna/ krem jaglany:
- mleko (u mnie 1,5%) 1L + 1szklanka gdyby masa wyszła zbyt gęsta. 
- kasza jaglana (300 g)
- miód - 4 łyżki (100 g)
- olej kokosowy - (30 g)
Polewa:
- olej kokosowy (150 g)
- miód pszczeli (125 g)
- kakao (30 g)

Spód/ do przekładania:
-herbatniki (400 g)


WYKONANIE:
1. Rodzynki zalej wrzącą wodą (1 szklanka), odstaw na około 8 h.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku (około 20 min). Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj 4 łyżki miodu i olej kokosowy, wymieszaj. Po ostudzeniu kaszy zblenduj na jednolity krem. (gdyby była zbita i trudna do zbledowania. Dodawaj stopniowo odrobinę mleka, aby konsystencja była kremowa).
3. Z namoczonych rodzynek odlej wodę, zblenduj na jednolitą masę razem z miodem (2 łyżki), kakao, olejem kokosowym i masłem orzechowym.
4. Wyłóż blachę herbatnikami, wyłóż masę ciemną, przykryj herbatnikami.



5. Wyłóż masę jasną i przykryj ponownie herbatnikami.
6. Przygotuj polewę: Olej kokosowy, miód i kakao wyłóż do garnuszka, rozpuść razem na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. (Nie doprowadzaj do wrzenia).
W przypadku kiedy polewa nie wyjdzie jednolita, odstaw ją do przestygnięcia i zblenduj.



7. Polej ciasto polewą (wyjdzie gruba warstwa), wstaw do lodówki (najlepiej na noc).






WARTOŚCI ODŻYWCZE:
____________

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g