na dużą blachę (21x38 )
Masa ciemna/ "fit kajmak":
- rodzynki (300 g) 1 i 1/2 szklanki
- Masło orzechowe (250 g) 1 szklanka
- miód pszczeli - (50 g) 2 łyżki
- kakao (30 g)
- olej kokosowy - (30 g)
- olej kokosowy - (30 g)
- woda - 1 szklanka
Masa jasna/ krem jaglany:
- mleko (u mnie 1,5%) 1L + 1szklanka gdyby masa wyszła zbyt gęsta.
- kasza jaglana (300 g)
- miód - 4 łyżki (100 g)
- olej kokosowy - (30 g)
- olej kokosowy - (30 g)
Polewa:
- olej kokosowy (150 g)
- miód pszczeli (125 g)
- kakao (30 g)
Spód/ do przekładania:
-herbatniki (400 g)
WYKONANIE:
1. Rodzynki zalej wrzącą wodą (1 szklanka), odstaw na około 8 h.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku (około 20 min). Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj 4 łyżki miodu i olej kokosowy, wymieszaj. Po ostudzeniu kaszy zblenduj na jednolity krem. (gdyby była zbita i trudna do zbledowania. Dodawaj stopniowo odrobinę mleka, aby konsystencja była kremowa).
3. Z namoczonych rodzynek odlej wodę, zblenduj na jednolitą masę razem z miodem (2 łyżki), kakao, olejem kokosowym i masłem orzechowym.
5. Wyłóż masę jasną i przykryj ponownie herbatnikami.
6. Przygotuj polewę: Olej kokosowy, miód i kakao wyłóż do garnuszka, rozpuść razem na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. (Nie doprowadzaj do wrzenia).
7. Polej ciasto polewą (wyjdzie gruba warstwa), wstaw do lodówki (najlepiej na noc).
Komentarze
Prześlij komentarz