Przejdź do głównej zawartości

BROWNIE - wersja wzbogacona



SKŁADNIKI:
masa ciemna (dół)
- fasola czerwona - 1 puszka (240 g)
- banany - 2 szt. (210 g)
- kakao - (25 g)
- miód - (50 g)
- jaja kurze - 2 szt. 
- czekolada gorzka - (100 g) ten składnik można pominąć, (zamiast czekolady dodaj więcej miodu, jeśli lubisz słodsze).

masa jasna (Góra
- jogurt typu greckiego - 1 i 1/2 opakowania (600 g)
- olej rzepakowy - 1/4 szklanki (45 g) 
- jaja - 3 szt. 
- budyń śmietankowy bez cukru - (40 g) 1 opakowanie/ lub 3 łyżki maki ziemniaczanej
- erytrytol - ja dodałam 1 szklankę, wyszło dosyć słodkie, na pewno następnym razem dodam mniejszą ilość (1/2 szklanki w zupełności wystarczy).
- cukier waniliowy - (16g) 1 opakowania (oczywiście można pominąć)

polewa
- olej kokosowy (60 g)
- miód pszczeli (30 g)
- kakao (20 g)






WYKONANIE:

masa ciemna (dół)
Odsączoną fasolę przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, proszek dopieczenia (opcjonalnie), czekoladę połamana na kawałki i miód. Całość bardzo dokładnie zblendować, nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21).

Następnie przygotowujemy kolejną warstwę:

masa jasna (góra)
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać erytrytol i ubijać aż masa zrobi się błyszcząca. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym i budynkiem (jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, Dodaj odrobinę wody) . 
Masę z żółtek dodać do białek z erytrytolem, wymieszać delikatnie. Następnie dodawać stopniowo jogurt i na końcu olej, wymieszać delikatnie. 
Całość wylać na masę ciemną. 
 Pieczemy w 180 stopniach C, 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. 


polewa
Olej kokosowy, miód pszczeli i kakao rozpuścić w garnuszku, na małym ogniu, cały czas mieszając. Wlej polewę na ostudzone ciasto. 



WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Z podanych wyżej składników 1 porcja z 16 przedstawia się następująco:
221 kcal (B:6g W:20g T:13g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

PROTEINOWY SERNIK „ZEBRA”

Składniki: - kostka twarogu chudego (250 g) -  4 miarki odżywki białkowej (80 g) (u mnie advocat) - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki pszennej (30 g) - kakao – 2 łyżki (20 g) -  4 jajka -  banan – 3 szt. (300 g) Wykonanie: Zblendować jaja z bananami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodawać stopniowo odżywkę białkową. Na koniec dodać twaróg, blendować do uzyskania jednolitej masy. Przelać część masy do oddzielnej miseczki. Do pozostałej masy dodać kakao, zblendować. Masę wykładać łyżką (naprzemiennie – raz ciemna, raz jasna) do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 45-55min. w temp. 180 stopni.  Po około 40 min wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze ciasto w piekarniku. Po  około 20 min uchylić lekko piekarnik i zostawić ciasto w środku na około  1h. całość: 1549 kcal  (B:170 g W: 104 g T:49 g) 1 porcja: 192 kcal  (B: 21 g W: 13 g T:6 g)