Fit słodkości... Kto ich nie lubi?
Batoniki orzechowe bez oleju kokosowego.
Jest to świetna opcja dla osób uwielbiających orzechy/ masło orzechowe.
Powyższa wersja batoników z pewnością zaspokoi Twoje zmysły, zadowoli kubki smakowe ale to nie wszystko! Również doda energii.
Czy lubisz bardzo orzechy i mógłbyś/aś jeść je bardzo często?
Czy lubisz bardzo orzechy i mógłbyś/aś jeść je bardzo często?
To zdecydowanie idealna wersja batoników dla Ciebie.
Jak powstały te przepyszne batoniki? Oczywiście zostałam zainspirowana, za co bardzo dziękuję. Większość z Was miało okazję spróbować tych batoników jakiś czas temu, jednak przepis wstawiam dopiero po dokładnym przetestowaniu.
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane - (100 g) 10 łyżek (u mnie błyskawiczne)
- Orzechy arachidowe - (100 g) 7 łyżek
- Masło orzechowe - (150 g) 10 łyżeczek
- Miód pszczeli - (100 g) 5 łyżki
- Odżywka białkowa - (70 g) 2 i 1/2 miarki
WYKONANIE:
1) Płatki owsiane upraż na suchej patelni.
2) Orzechy zblenduj na mniejsze kawałki (nie na mąkę).
3) Masło orzechowe rozpuścić z miodem, wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi i orzechami.
4) Następnie dodaj odżywkę białkową, wyrób ciasto. Konsystencja będzie zabita, w przypadku kiedy będzie sucha, dodaj odrobinę wody. Wyrób na jednolitą masę.
5) przełóż wyrobioną masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dociśnij masę do formy.
6) Włóż do zamrażalnika na około 1 h.
UWAGI:
- Konsystencja masy zależy od składników które wykorzystujemy. Masło orzechowe, w przypadku tych batonów najlepiej sprawdzi się o konsystencji bardziej płynnej.
- Pasta orzechowa nie nadaje się do dych batoników.
- Produkty najlepiej ważyć, w przygotowaniu batoników kieruj się podaną gramaturą, a nie ilością łyżek. Każda łyżka/szklanka/miarka może mieć zupełnie inną pojemność.
Z podanych składników wychodzi 14 sztuk.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szt. z 14: 169 kcal
(B:10 g W:12 g T:9 g)
Komentarze
Prześlij komentarz