Przejdź do głównej zawartości

SZYBKI CHLEBEK (bez wyrabiania)

Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. 
Bez wyrabiania ciasta. 
Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie. 




SKŁADNIKI:
- mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki
- drożdże (u mnie suche) (8 g) 
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki) 

WYKONANIE:
Wymieszaj składniki suche, dolewaj stopniowo wodę i wymieszaj wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji. 
Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min.
Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół).




Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki owsiane, przyprawy np. kurkuma, zioła. 
 Też wyjdzie bardzo smaczny. 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Całość: 2144 kcal
 (B:66 g W:443 g T:12 g)


Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...

OMLET KUKURYDZIANY Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI: - jajo - 2 szt. - mąka kukurydziana - 2 łyżki (20g) - papryka czerwona - 1/3 szt. (79g) - pieczarki - 3 szt. małe (30g) - oliwki czarne - 20g - olej kokosowy -3g - sól, pieprz, przyprawa ziołowa U mnie dodatkowo serek wiejski na wierz omleta (70g) WYKONANIE: Jaja roztrzep, wymieszaj z mąka i opcjonalnie proszkiem do pieczenia. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki i oliwki w cienkie plasterki. (Jeśli chcesz aby omlet był chrupiący, dodaj warzywa do masy jajecznej, bez podduszania ich na patelni) Wymieszaj warzywa z masą i przyprawami. Wyłóż masę na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron pod przykryciem. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 279 kcal (B:17g W:17g T:16g) Podane z serkiem wiejskim (70g) - 335 kcal (B:24g W:19g T:18g)