Przejdź do głównej zawartości

SNICKERS JAGLANY


SKŁADNIKI:

SPÓD
- migdały - 2 szklanki (300 g)
- daktyle - około 18 szt. (120 g)
- kakao - (15 g) 
- masło orzechowe - 4 łyżki (120 g)
- woda po namoczonych daktylach (ok. 5 łyżek)

ŚRODEK:
- kasza jaglana - (200 g)
- syrop klonowy- 1/3 szklanki (100 ml)
- woda - 4 szklanki (niecałe)
- olej kokosowy (opcjonalnie) 40 g

GÓRA:
- daktyle - około 30 szt. (240 g)
- masło orzechowe - 4 łyżki (120 g)
- orzechy arachidowe (u mnie solone) 3 garstki (120 g)
- woda po namoczonych daktylach (ok. 6 łyżek)

WYKONANIE:


SPÓD
1. Daktyle namocz we wrzątku około 5 min. migdały zmiel na mąkę.
2. Namoczone daktyle zblenduj z masłem orzechowym, kakao, i odrobiną wody z daktyli (około 5 lyżek). Konsystencja powinna przypominać nutellę.
3. Wymieszaj krem daktylowy ze zmielonymi migdałami, wyrób masę. 
4. Masę wlep w foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub tortownicę.
Ja użyłam formy kwadratowej (21x21). Wstaw do lodówki. W miedzy czasie przygotuj następna warstwę.



WARSTWA ŚRODKOWA:
1.Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie. 
2.Następnie kaszę zalej 4 szklankami wody (niecałe), około 25 min. 
3.Do ugotowanej kaszy dodaj syrop klonowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
4. Przestudzona kaszę zblenduj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Wylej masę na spód migdałowy, wstaw ponownie do lodówki aby kasza zastygła.


POLEWA:
1. Namoczone daktyle zbleduj z masłem orzechowym i wodą z daktyli. Blenduj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
2. Krem rozsmaruj na zastygniętej kaszy jaglanej, posyp orzechami arachidowymi.
3. Wstaw do lodówki, na noc. 
Najlepiej smakuje na następny dzień.




WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja z 16: 
359 kcal 
(B:13 g W:26 g T:23 g)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g