Translate

czwartek, 9 lipca 2020

SNICKERS JAGLANY


SKŁADNIKI:

SPÓD
- migdały - 2 szklanki (300 g)
- daktyle - około 18 szt. (120 g)
- kakao - (15 g) 
- masło orzechowe - 4 łyżki (120 g)
- woda po namoczonych daktylach (ok. 5 łyżek)

ŚRODEK:
- kasza jaglana - (200 g)
- syrop klonowy- 1/3 szklanki (100 ml)
- woda - 4 szklanki (niecałe)
- olej kokosowy (opcjonalnie) 40 g

GÓRA:
- daktyle - około 30 szt. (240 g)
- masło orzechowe - 4 łyżki (120 g)
- orzechy arachidowe (u mnie solone) 3 garstki (120 g)
- woda po namoczonych daktylach (ok. 6 łyżek)

WYKONANIE:


SPÓD
1. Daktyle namocz we wrzątku około 5 min. migdały zmiel na mąkę.
2. Namoczone daktyle zblenduj z masłem orzechowym, kakao, i odrobiną wody z daktyli (około 5 lyżek). Konsystencja powinna przypominać nutellę.
3. Wymieszaj krem daktylowy ze zmielonymi migdałami, wyrób masę. 
4. Masę wlep w foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub tortownicę.
Ja użyłam formy kwadratowej (21x21). Wstaw do lodówki. W miedzy czasie przygotuj następna warstwę.



WARSTWA ŚRODKOWA:
1.Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie. 
2.Następnie kaszę zalej 4 szklankami wody (niecałe), około 25 min. 
3.Do ugotowanej kaszy dodaj syrop klonowy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
4. Przestudzona kaszę zblenduj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Wylej masę na spód migdałowy, wstaw ponownie do lodówki aby kasza zastygła.


POLEWA:
1. Namoczone daktyle zbleduj z masłem orzechowym i wodą z daktyli. Blenduj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
2. Krem rozsmaruj na zastygniętej kaszy jaglanej, posyp orzechami arachidowymi.
3. Wstaw do lodówki, na noc. 
Najlepiej smakuje na następny dzień.




WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja z 16: 
359 kcal 
(B:13 g W:26 g T:23 g)

1 komentarz: