Przejdź do głównej zawartości

NIESTANDARDOWY RYŻ Z KURCZAKIEM NA OSTRO


Składniki (na 2 porcje):

- filet z piersi kurczaka (270 g)
- ryż basmati (50 g) - 5 łyżek, sypki
- fasola czerwona (80 g) - 5 łyżek
- kukurydza (100 g) - 5 łyżek
- papryka czerwona (120 g) - 1/2 szt.
- woda - ok. 1 i 1/2 szklanki
- przyprawy wedle uznania (proponuje: sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny/ zielony, cytrynowy - 2 szczypty, tabasco - 2 krople)


Wykonanie:
  • Kurczaka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na patelnię razem z ryżem, posolić i zalać 1 szklanką wody, przemieszać.
  • Dusić pod przykryciem ok. 8 min.W między czasie pokroić paprykę w drobną kosteczkę.
  • Pokrojoną paprykę dodać do ryżu i kurczaka, podlać wodą i dalej dusić pod przykryciem, około 6 min.
  •  Kiedy ryż wchłonie nadmiar wody dodać odsączoną kukurydzę i fasolę, wymieszać, pozostawić na małym ogniu. Na sam koniec dodać pieprz i tabasco, poddusić jeszcze chwilę. W razie potrzeby podlewać wodą.


makroskładniki posiłku 
z podanych wyżej składników:

całość: 674 Kcal
(B:72 g W:74 g T:10 g)

1 porcja: 337kcal 
   (B:36 g W:37g T:5g)





























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego o...

Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g)

1550 kcal (B: 120 g W: 160 g T: 53 g) DZIEŃ 1   ŚNIADANIE  Naleśniki razowo-proteinowe zawijane z jabłkiem 395 kcal (B:36,8 g W:29,3 g T:14,5 g) Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit...

OMLET KUKURYDZIANY Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI: - jajo - 2 szt. - mąka kukurydziana - 2 łyżki (20g) - papryka czerwona - 1/3 szt. (79g) - pieczarki - 3 szt. małe (30g) - oliwki czarne - 20g - olej kokosowy -3g - sól, pieprz, przyprawa ziołowa U mnie dodatkowo serek wiejski na wierz omleta (70g) WYKONANIE: Jaja roztrzep, wymieszaj z mąka i opcjonalnie proszkiem do pieczenia. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki i oliwki w cienkie plasterki. (Jeśli chcesz aby omlet był chrupiący, dodaj warzywa do masy jajecznej, bez podduszania ich na patelni) Wymieszaj warzywa z masą i przyprawami. Wyłóż masę na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron pod przykryciem. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 279 kcal (B:17g W:17g T:16g) Podane z serkiem wiejskim (70g) - 335 kcal (B:24g W:19g T:18g)