Składniki:
- ciecierzyca ugotowana 1 i 2/3 szkanki (300
g) lub 2 puszki konserwowej
- szpinak mrożony 250 g
- jajo 3 szt. (150 g)
- ser camembert 60 g
- mozzarella – 1 kula (125 g)
- sól, pieprz, proszek do pieczenia
Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, mieszamy z
1 jajkiem i proszkiem do pieczenia. Masę z ciecierzycy przekładamy do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni
C. W między czasie przygotowujemy górę
tarty. Rozmrożony szpinak dusimy na patelni, dodajemy ser camembert jeszcze chwilkę mieszając, do
momentu kiedy składniki połączą się. Masę szpinakową doprawiamy pieprzem i solą,
odkładamy do przestygnięcia. Do przestygniętej i odsączonej z nadmiaru wody
masy dodajemy 2 jajka. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód z
ciecierzycy. Całość posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą i pieczemy
kolejne 20 min. Z podanych składników wychodzi 4 porcję.
Całość:1421 kcal B: 92 g W: 124 g T: 61 g
1 porcja z 4: 355 kcal B: 23 g W: 31
g T: 15 g
1 porcja z 8: 177 kcal B: 12 g W: 15
g T: 7,5g
4 porcje, którymi wszyscy się najedzą!
OdpowiedzUsuń