Przejdź do głównej zawartości

KASZOTTO JAGLANE Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ



Składniki: (na 2 lub 3 porcje)
- kasza jaglana – 1 woreczek (100 g)
-filet z piersi kurczaka – (315 g)
- papryka zielona (150 g)
- papryka czerwona (100 g)
- woda –ok.2 szklanki
- oliwa z oliwek- po 1 łyżce na porcję (30 g)

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć do głębokiej patelni, na mięso wysypać suchą kasze jaglaną, zalać 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. W między czasie pokroić paprykę w kosteczkę, dodać do mięsa i kaszy po ok. 5 min. Zalać ½ szkl. Wody, przemieszać i dalej dusić. Po około 5 min dodać resztę wody, dusić kolejne 5 min. Po wyłożeniu na talerz polać oliwą z oliwek.


Całość: 1020 kcal (B: 79 g W: 79 g T: 43 g)
1 porcja z 2: 510 kcal (B: 39,5 g W: 39,5 g T: 21,5 g)
1 porcja z 3: 340 kcal (B: 26,3 g W: 26,3 g T: 14,3 g)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

CIASTO JAGLANE- BROWNIE

SKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt. - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda ½ łyżeczki WYKONANIE: Kaszę jaglaną ugotuj na mleku 20 min (powinna być gęsta). Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj miód, kakao, jaja, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Czas pieczenia 45 min, 180 stopni C. Można dodać orzechy, rodzynki itd. eksperymentuj   :) WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 2288,90 kcal B: 98,16 g W: 403,79 g T: 32,35 g 1 kawałek z 12: 190 kcal B: 8,2 g W:33,6 g T: 2,7g

KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ

Składniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie:  Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek), wymieszać. Podawać z ryżem/kaszą gryczaną/ bulgur/ jaglaną. Całość: 564 kcal (B: 73g W:23 g T:20 g) 1 porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja z makaronem pełnoziarnistym spaghetti (50 g)                           1 porcja + makaron (50 g) : 349 kcal (B:31 g W:41 g T:7 g)