BATONY OWSIANO-PROTEINOWE
Z RODZYNKAMI I SŁONECZNIKIEM
mmm... smaczne, słodkie, pożywne, dodają energii :)
SKŁADNIKI: (16 porcji)
- płatki owsiane górskie - 1 szklanka (130g)
- odzywka białkowa WPC - 1 szklanka (100g) (u mnie smak: banan z masłem orzechowym) >odżywkę białkową można pominąć, zamiast odżywki dodaj ok. 4 łyżki mąki.
- rodzynki - (200g)
- słonecznik, nasiona - (120g)
- miód pszczeli -(100g) > można pominąć lub zmniejszyć ilość o połowę
- cynamon - 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- woda (wrzątek) - 500 ml
WYKONANIE:
Płatki owsiane wymieszaj z rodzynkami i słonecznikiem, zalej wrzątkiem (2 szklanki) odstaw na około 5- 10min aby płatki wchłonęły wodę.
Dodaj miód i cynamon, wymieszaj. Następnie dodaj odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem (u mnie duża blaszka), piecz w 180 stopniach C, 15 min. Po tym czasie pozostaw jeszcze formę w piekarniku przez około 30 min (nie otwieraj piekarnika przed tym czasem).
Pokrój upieczone ciasto na 16 równych części.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja z 16: około 75g
1 porcja z 16: około 75g
156 kcal
(B:8g W:22g T:4g)
(B:8g W:22g T:4g)
Komentarze
Prześlij komentarz