SKŁADNIKI:
- makaron
pełnoziarnisty (50 g)
- pierś z
kurczaka (100 g)
- papryka
czerwona 1/3 szt. (70 g)
- oliwki
czarne – 5 szt. (15 g)
- serek
wiejski (150 g)
WYKONANIE:
Makaron
ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania i
poddusić na patelni pod przykryciem podlewając wodą.
Do
podduszonego mięsa dodać pokrojoną paprykę. Poddusić jeszcze chwilę.
Z serka
wiejskiego odlać śmietankę. Następnie do kurczaka dodać ugotowany makaron.
Podlać odrobiną wody (makaron nie może pływać). Poczekać aż nadmiar wody
wyparuje lub odlać jeśli jest jej za dużo. Zdjąć z ognia, dodać serek i wszystko
dokładnie wymieszać aż serek zacznie się ścinać
WSKAZÓWKA: Pod koniec gotowania makaron
powinien być suchy aby serek ładnie się ściął. Jeśli serek doda się do
„wodnistego” mokrego makaronu może zrobić Ci się „zupa”.
Najlepiej
zjeść bezpośrednio po przyrządzeniu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g)
Komentarze
Prześlij komentarz