Przejdź do głównej zawartości

PEŁNOZIARNISTE PENNE Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I OLIWKAMI W SOSIE SEROWYM


SKŁADNIKI:
- makaron pełnoziarnisty (50 g)
- pierś z kurczaka (100 g)
- papryka czerwona 1/3 szt. (70 g)
- oliwki czarne – 5 szt.  (15 g)
- serek wiejski (150 g)

WYKONANIE:
Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania i poddusić na patelni pod przykryciem podlewając wodą.
Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną paprykę. Poddusić jeszcze chwilę.
Z serka wiejskiego odlać śmietankę. Następnie do kurczaka dodać ugotowany makaron. Podlać odrobiną wody (makaron nie może pływać). Poczekać aż nadmiar wody wyparuje lub odlać jeśli jest jej za dużo. Zdjąć z ognia, dodać serek i wszystko dokładnie wymieszać aż serek zacznie się ścinać

WSKAZÓWKA: Pod koniec gotowania makaron powinien być suchy aby serek ładnie się ściął. Jeśli serek doda się do „wodnistego” mokrego makaronu może zrobić Ci się „zupa”.
Najlepiej zjeść bezpośrednio po przyrządzeniu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

NALEŚNIKI WYSOKOBIAŁKOWE

  SKŁADNIKI: (6 szt.) ciasto: - jaja - 2 szt. (100 g) - mąka kukurydziana - (50 g) - odżywka białkowa - (50 g) - proszek do pieczenia - 2 szczypty - woda - (120 ml) - olej kokosowy - (12 g) farsz: - twaróg chudy - (250 g) - miód pszczeli - (45 g) - cynamon - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Jaja wymieszać z wodą, dodać mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać odżywkę białkową i ponownie wymieszać dokładnie aby uzyskać jednolitą konsystencję. Smażyć naleśniki na oleju kokosowym. W między czasie przygotować środek do naleśników: twaróg dokładnie wymieszać z miodem i cynamonem. Twarożek wykładać na gotowe naleśniki i zwijać wedle upodobania. U mnie dodatkowo polewa, którą polałam naleśniki (olej kokosowy po 1 łyżece >olej kokosowy, miód, kakao -> rozpuściłam w mikrofali, wymieszałam i polałam naleśniki). całość:1001 kcal (B:102g W:95 g T:23 g) 1 szt z 6: 164 kcal (B:17g W:15g T:4g)