czwartek, 6 lipca 2017

PEŁNOZIARNISTE PENNE Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I OLIWKAMI W SOSIE SEROWYM

Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (50 g)
- pierś z kurczaka (100 g)
- papryka czerwona 1/3 szt. (70 g)
- oliwki czarne – 5 szt.  (15 g)
- serek wiejski (150 g)

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania i poddusić na patelni pod przykryciem podlewając wodą.
Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną paprykę. Poddusić jeszcze chwilę.
Z serka wiejskiego odlać śmietankę. Następnie do kurczaka dodać ugotowany makaron. Podlać odrobiną wody (makaron nie może pływać). Poczekać aż nadmiar wody wyparuje lub odlać jeśli jest jej za dużo. Zdjąć z ognia, dodać serek i wszystko dokładnie wymieszać aż serek zacznie się ścinać
WSKAZÓWKAà Pod koniec gotowania makaron powinien być suchy aby serek ładnie się ściął. Jeśli serek doda się do „wodnistego” mokrego makaronu może zrobić Ci się „zupa”.
Najlepiej zjeść bezpośrednio po przyrządzeniu.

428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz