Przejdź do głównej zawartości

PLACUSZKI TWAROGOWE


Twaróg na śniadanie, kolacje czy jako przekąska? 
Twaróg jest produktem bogatym w białko. Powinien się znajdować w zdrowym jadłospisie. Można  spożywać go zarówno na śniadanie jak i na kolację.

A jak to jest z tymi kolacjami? Jeść czy nie? o której?
Prawdopodobnie niektóre z osób walczące ze zbędnymi kilogramami unikają kolacji lub pilnują aby kolacja była spożywana o 18.00.  Inni zaś twierdzą, że kolacja nie powinna zawierać białka lub tłuszczy. Znajda się również osoby które unikają węglowodanów na kolację lub spożywają same źródła białka. To są fakty czy mity? 
Przytoczone przykłady są rozpowszechnionymi mitami, które wcale nie pomagają w osiągnięciu wymarzonej sylwetki i zdrowia. Zdrowa dieta to również zdrowa i pyszna kolacja. Przede wszystkim powinno Ci to smakować. Traktuj dietę z głową, zdroworozsądkowo.


Tak naprawdę pora spożycia kolacji zależna jest od Twojego trybu dnia. Jedzenie kolacji po 18:00 jest mitem. Przypuśćmy, że w ciągu dnia intensywnie pracujesz, dodatkowo postanawiasz włączyć do swojego trybu ćwiczenia. Wówczas Twój bilans energetyczny wymaga dostarczenia odpowiedniej ilości kalorii. Zatem nie obawiaj się, że posiłek o późnej porze przyczyni się do wzrostu Twojej masy ciała. Ostatni posiłek spożyj około 2 h przed snem. Lekka i smaczna kolacja zapewni Ci spokojniejszy i lepszy sen. Nie głoduj przed pójściem spać, ale też nie jedz do syta, zaraz przed położeniem się do łóżka.
Dietetyczna kolacja - powinna zawierać każdy makroskładnik (białka/węglowodany/tłuszcze). Nie powinno się unikać żadnego z nich. Jakie białko późną porą? 
Twaróg jest dobrą opcją na kolacje ponieważ zawiera białko o niskim indeksie glikemicznym. Serek wiejski lub twaróg zawieraj kazeinę, która jest jednym z najwolniej wchłaniających się białek. Dlatego proces uwalniania zawartych w nim wartości odżywczych odbywa się podczas snu i może trwać nawet do momentu przebudzenia. 



Składniki: (4 porcje po 2 szt.)
- jaja - 2 szt.
- twaróg (u mnie chudy) - (160g)
- mąka orkiszowa - (30g)
(równie  dobrze może być inna maka np. pszenna/ żytnia)
- miód pszczeli - (30g)
- odżywka białkowa - (40g) 
(możesz pominąć, zamiast odżywki dodać mąkę i więcej miodu aby były słodsze)
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki 
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- olej kokosowy (6 g) do smażenie/ lub masło klarowane

Wykonanie:
Jaja wbij do miski, dodaj twaróg, mąkę, odżywkę białkową (u mnie czekolada-piernik), proszek do pieczenia, miód, cynamon. Wszystko dokładnie zblenduj. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, pod przykryciem.

Z czym podawać? Ja dałam 50g serka wiejskiego i 30g dżemu porzeczkowego. 
Z moimi dodatkami 1 porcja:  250 kcal (B:25g W:22g T:6g) Równie dobrze smakują bez dodatków, z masłem orzechowym też pyszne.

Taki posiłek możesz zjeść zarówno na śniadanie jak i kolację, również jako przekąska lub przed treningiem - ja w tym przypadku zjadam z masłem orzchowym :) Pycha!!!

całość: 698 kcal (B:78g W:56g T:18g)
1 porcja: (2 szt.) 175 kcal (B:20g W:14g T:4g)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

PANCAKES PROTEINOWE

SKŁADNIKI: (2 porcje - 8 szt.) - jaja - 2 szt. - mleko 1,5% - (70 g) - odżywka białkowa - (50 g) - mąka pszenna - (40 g) - masło orzechowe - (20 g) - proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Wszystkie składniki zblendować. Masę podzielić na równe części. (2 porcje) Smażyć naleśniki z obu stron, pod przykryciem. Wychodzi po 4 szt. na porcję. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja (4 szt.) - 314,2 kcal (B:30 g W:20 g T:13,2 g)

NALEŚNIKI WYSOKOBIAŁKOWE

  SKŁADNIKI: (6 szt.) ciasto: - jaja - 2 szt. (100 g) - mąka kukurydziana - (50 g) - odżywka białkowa - (50 g) - proszek do pieczenia - 2 szczypty - woda - (120 ml) - olej kokosowy - (12 g) farsz: - twaróg chudy - (250 g) - miód pszczeli - (45 g) - cynamon - 1/2 łyżeczki WYKONANIE: Jaja wymieszać z wodą, dodać mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać odżywkę białkową i ponownie wymieszać dokładnie aby uzyskać jednolitą konsystencję. Smażyć naleśniki na oleju kokosowym. W między czasie przygotować środek do naleśników: twaróg dokładnie wymieszać z miodem i cynamonem. Twarożek wykładać na gotowe naleśniki i zwijać wedle upodobania. U mnie dodatkowo polewa, którą polałam naleśniki (olej kokosowy po 1 łyżece >olej kokosowy, miód, kakao -> rozpuściłam w mikrofali, wymieszałam i polałam naleśniki). całość:1001 kcal (B:102g W:95 g T:23 g) 1 szt z 6: 164 kcal (B:17g W:15g T:4g)