Przejdź do głównej zawartości

BATONIKI PROTEINOWE



SKŁADNIKI:
- olej kokosowy - (80 g)
- wiórka kokosowe - (50 g)
- orzeszki ziemne - (70 g)
- miód pszczeli - (15 g) (jeśli preferujesz bardziej słodkie przekąski dodaj więcej miodu)
- kakao - (20 g)
- odżywka białkowa (150 g) u mnie o smaku kokosa
- płatki owsiane - (50 g)
-woda - 1/4 szklanki (ok.10 łyżek)



WYKONANIE:
Olej kokosowy, miód, kakao wyłóż do rondelka. Rozpuść na małym ogniu (około 1 min), cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji (pilnuj aby masa nie zagotowała się).
Płatki owsiane zblenduj na mąkę, orzechy zdlenduj na mniejsze kawałki.
Do masy dodaj zblendowane płatki owsiane, wymieszaj, następnie dodaj wiórka i orzechy, wymieszaj dokładnie. Dodaj wodę, przemieszaj jeszcze raz i przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do zamrażarki na około 1 h. (podziel batoniki na 12 części.

1 szt.: 183 kcal (B:13 g W:8 g T:11 g)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JADŁOSPIS 2200 KCAL (1 tydzień)

DIETA FIT czy RACJONALNY SPOSÓB ODŻYWIANIA? Zasady racjonalnego stylu odżywiania: 1. Spożywaj posiłki o stałych porach.  Liczbę posiłków dostosuj odpowiednią dla siebie, tak aby było Ci wygodnie, według możliwości i preferencji. * Najlepiej 5 posiłków dziennie, w odstępach czasowych 3-4 h. Dzięki temu nie będzie towarzyszyło Ci uczucie wilczego głodu podczas dnia. Nie zjesz wówczas wielkich porcji. 7 2. Posiłek kończ z lekkim uczuciem niedosytu.  3. Śniadanie zjedz mniej więcej pół godziny po przebudzeniu.  4. Kolację spożywaj nie później niż 2-3 h przed snem.  Nie rezygnuj z kolacji.  5. Dieta fit/ racjonalna to dieta zbilansowana.  Należy tak komponować posiłki aby nie zabrakło w nich żadnych składników odżywczych.  6. Staraj się, aby Twoje posiłki składały się z z różnych grup produktów (warzywa, owoce, produkty białkowe oraz zawierające węglowodany złożone itp.)  7. Przestrzegaj zasad racjonalnego odżywiana, a zapewnisz sobie dobre samop

KURCZAK W ZIOŁACH Z GROSZKIEM ZIELONYM I MARCHEWKĄ

Składniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie:  Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek), wymieszać. Podawać z ryżem/kaszą gryczaną/ bulgur/ jaglaną. Całość: 564 kcal (B: 73g W:23 g T:20 g) 1 porcja: 188 kcal B:24 g W:7 g T:6 g Wersja z ryżem basmati (50 g) 1 porcja + ryż (50 g) : 355 kcal (B:28 g W:46 g T:7 g) Wersja z kaszą gryczaną (75 g) 1 porcja + kasza gryczana (75 g) : 443 kcal (B:34 g W:61 g T:7 g) Wersja z makaronem pełnoziarnistym spaghetti (50 g)                           1 porcja + makaron (50 g) : 349 kcal (B:31 g W:41 g T:7 g)

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM, KUKURYDZĄ GROSZKIEM

Składniki: (na 2 porcje) - puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) (110g) - ryż basmatii (100g) - kukurydza konserwowa (100g) - groszek zielony (70g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy, oregano, bazylia Wykonanie: Ryż ugotować. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić wedle uznania. Podzielić na 2 porcje Całość: 588 Kcal B: 34 g W:106 g T: 3 g 1 porcja: 294 Kcal B: 17 g W:53 g T: 1,5 g